open-navfaktor-logo
search
Oprečni podaci
Da li je u BiH došlo do porasta šverca rezanog duhana ili smanjenja
Na crnom tržištu Bosne i Hercegovine je znatan rast prodaje rezanog duhana, rezultati su istraživanja agencije za ispitivanje javnog mnijenja IPSOS, ali iz Uprave za indirektno operizivanje BiH demantuju ovo istraživanje i tvrde da se smanjuje šverc duhanom.
10.07.2023. u 07:54
get url
text

Rezultati IPSOS-ovog istraživanja su pokazali sljedeće:

- Rast ilegalne prodaje rezanog duhana u 2022. za 25 posto u odnosu na 2021. godinu i skoro za 40 posto u odnosu na 2020. godinu. Većina pušača koristi rezani duhan koji je kupljen upravo na crnom tržištu, a uglavnom ga kupuju na pijaci, od uličnih prodavača i poznanika. Na crnom tržištu se i dalje prodaju cigarete, ali se njihov broj znatnije ne mijenja. Razlozi za to jesu i stalne aktivnosti institucija, prvenstveno Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), SIPA-e i Granične policije, u suzbijanju crnog tržišta.

- Prema raspoloživim obavještajnim informacijama, na tržištu BiH primjetno je da je došlo do smanjenja ilegalne prodaje cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama UIO, dok je na samo manjem broju lokacija, a zbog prethodno provedenih aktivnosti na suzbijaju nelegalne prodaje cigareta, koja je u znatnoj mjeri smanjena, primijećen blagi porast prodaje sitno rezanog duhana i ručno punjenih cigareta na pijacama i ulicama.

Pad prodaje cigareta uzrokovan je poremećenim lancem snabdijevanja, povećanim cijenama nabavke cigareta, pojačanim kontrolnim aktivnostima službenika UIO i zajedničkim radom sa drugim agencijama za provođenje zakona, te ostvarenom međunarodnom saradnjom sa zemljama regiona u vidu razmjene obavještajnih podataka. Kao primjer navedenog možemo navesti velike zapljene cigareta u 2022. godini, u cisterni sa plinom, pošiljci starog papira, u kamionu sa drugom robom, kao i mnogim drugim slučajevima zapljene cigareta i sitno razanog duhana u unutrašnjosti BiH - izjavio je za Faktor Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Organizacione jedinice UIO ne raspolažu operativnim saznanjima o rastu crnog tržišta duhana u Bosni i Hercegovini. Nijedan podatak sa terena, količina zaplijenjenog duhana, broj osoba, broj štandova, obavještajne informacije, rad sa drugim agencijama i broj podnesenih prijava Tužilaštvu BiH ne ukazuje na tu tvrdnju.

- Shodno svojim programskim opredjeljenjima i definisanim planiranim prioritetnim aktivnostima, UIO ulaže mnogo napora da se nelegalna prodaja predmetne robe smanji, te će i dalje kontinuirano sprovoditi aktivnosti na suzbijanju crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina, a kako je to definisano u Programu rada UIO za 2023. godinu.

Ovo, između ostalog, predstavlja i jedan od prioriteta u našem radu, na način da se samostalno u okviru redovnih aktivnosti ili u saradnji sa drugim agencijama za provođenje zakona (Agencija za istrage i zaštitu - SIPA, Granična policija BiH, entitetski MUP-ovi, Policija Brčko Distrikta BiH, drugi organi), provode operativne akcije na teritoriji cijele države. Saradnja se ostvaruje, kako sa spomenutim agencijama za provođenje zakona, tako i drugim organima iz regiona kroz pružanje informacija o nelegalnom prometovanju duhana i duhanskih prerađevina, rutama kretanja krijumčarene robe, te o nelegalnom djelovanju osoba i grupa - ističe Kovačević 

Aktivnosti koje provodi Sektor za provođenje propisa UIO, između ostalog, usmjerene su i na smanjenje crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina, što je u prethodnom periodu dalo rezultate što se ogleda kroz količinu i vrijednost zapljena ovih vrsta roba prikazanih za period 2021/2022/01.01-30.06.2023. godine u sljedećem tabelarnom pregledu:

Kako se iz tabelarnog pregleda može vidjeti, vidljiv je trend pada zapljena duhana i duhanskih prerađevina u posmatranom periodu, što se, između ostalog, može pripisati i pojačanim aktivnostima i provjerama na terenu nadležnih organizacionih jedinica UIO.

- Jedan od pokazatelja navedenog trenda je i broj prijava, izvještaja, informacija i dopuna podnesenih o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu. Zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda u 2022. ukupno je podneseno 17 prijava sa ukupnim iznosom štete od 47,9 miliona maraka, a u periodu od 1. januara do 30. juna 2023. godine ukupno su podnesene četiri prijave sa ukupnim iznosom štete od 27,2 miliona maraka. 

Zbog povrede propisa koji regulišu prometovanje akciznim proizvodima, u toku 2022. godine ukupno su podnesena 132 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 89 prekršajnih naloga, dok je u periodu od 1. januara do 30. juna 2023. godine ukupno podnesena 33 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdat 41 prekršajni nalog - ističe glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U borbi protiv crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina učestvuju i građani putem anonimnih prijava nezakonite prodaje na otvorenu liniju "Stop švercu", koja se organizuje već treću godinu zaredom. S tim u vezi, još jedan od pokazatelja smanjene nelegalne prodaje duhana je i u činjenici da je u 2022. godini ukupno primljeno 295 informacija - prijava u vezi s nelegalnom prodajom duhana, te je više njih rezultiralo oduzimanjem robe i pokretanjem prekršajnog postupka prema počiniocu.

- Od 1. januara do 5. jula 2023. godine primljeno je 65 informacija u vezi s nelegalnom prodajom duhana i duhanskih prerađevina, za određeni broj informacija je uslijedilo oduzimanje robe i izdavanje prekršajnog naloga dok se za preostale informacije vrše određene provjere. Kao jedan od pokazatelja da se na pojavu nelegalnog prometovanja duhanom i duhanskim prerađevinama pozitivno odgovorilo stoji i podatak da je došlo do značajnog povećanja izdatih uvoznih akciznih markica na ovu vrstu proizvoda za čak 21 milion 104.368 komada, 2022. godina – 221 milion 809.578 izdatih uvoznih markica, 2021.godina – 200 miliona 705.210 izdatih uvoznih markica, što je u posljednje vrijeme prvi ovakav trend rasta povećanja izdatih markica - ističe Ratko Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.