open-navfaktor-logo
search
Borci
Da li Ministarstvo ima rezervni plan za pomoć najugroženijim borcima?
Uredba o osnovnom osiguranju je trebalo da bude privremeno rješenje za borce u teškoj materijalnoj situaciji do donošenja zakona, ali ona očigledno u ovoj godini neće biti donesena
18.10.2018. u 08:17
get url
text

Federalno ministarstvo za boračka pitanja je uputilo Uredbu o osnovnom osiguranju prema Sekretarijatu Vlade FBiH i čekaju stav Kolegija Vlade FBiH po tom pitanju. Riječ je o uredbi kojom
bi se privremeno novčanim naknadama pomoglo najugroženijim borcima, muškarcima od 56 godina i više i ženama sa 50 godina i starijim, koji nemaju nikakvih primanja. Međutim, prema riječima resornog ministra Salke Bukvarevića, teško da će ova Uredba biti donesena u ovoj godini, u ovom mandatu Vlade FBiH.

Ići na donošenje odluke o raspodjeli sredstava

- Još uvijek nije stiglo mišljenje Ministarstva finansija FBiH o Uredbi. Osim toga, Uredba o osnovnom osiguranju je predložena prema Vladi FBiH, ali je vjerovatno premijer i dopremijeri neće
staviti na dnevni red sada u petak na sjednicu Vlade jer nije usaglašena na njihovom nivou, tačnije Kolegiju. Očigledno oni tu uredbu neće podržati - kazuje nam Bukvarević.

Kao alternativu navodi kako će razmotriti da li za ovu godinu ići sa utroškom sredstava na principu donošenja odluke o raspodjeli sredstava za 2018. godinu, pa da barem da jedan dio boraca dobije neku podršku, pomoć.

- To će biti rezervna varijanata ukoliko uredba ne prođe. S obzirom da mi imamo obezbjeđena sredstva, mi ćemo predložiti da se ona utroše putem odluke. Ali, ponavljam, to će biti samo kao
rezervna varijanata ukoliko definitivno ne prihvate da uredba ide. A onda, pretpostavljam, da će se ponovo o uredbi ili zakonu o demobilisanim borcima razgovarati u narednom manatu, narednom periodu - govori nam Bukvarević.

Upitali smo ga šta Uredba tačno sadržava?

Po 4,5 KM za svaki mjesec u oružanim snagama

- Išla je formula, da naknadu dobijaju muškarci-borci s 59 godina života i stariji, koji su imali 12 mjeseci učešća u oružanim snagama. Zatim, s 58 godina i 24 mjeseca u oružanim snagama, a sa 57 godina oni koji su imali 36 mjeseci učešća i s 56 godina sa punim ratnim stažom. Faktički bi muškarci mogli ulaziti s 56 godina ako imaju puni ratni staž, a žene bez obzira na to, sa 50 godina života. I za jedne i za druge vrijedi ukoliko nemaju plaću, penziju ili drugi vid primanja. Tom uredbom je regulisana naknada 4,5 KM za svaki mjesec učešća u oružanim snagama - objašnjava nam Bukvarević.

Dodaje kako je to bila posljednja verzija Uredbe koja je usaglašena s predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja, a koja je upućena prema Vladi FBiH.

- Međutim, evo za nju trenutno nemamo saglasnost. Uredba bi bila na snazi do donošenja zakona o pravima demobilisanih boraca - govori Bukvarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.