open-navfaktor-logo
search
Uredba Vlade FBiH
Da li nezaposleni koji nemaju zdravstveno osiguranje imaju pravo na 100 KM pomoći?
U okviru dopune Uredbe Vlade Federacije BiH o pomoći stanovništvu pravo na 100 KM imaju osobe koje su na evidenciji službi za zapošljavanje. Tim povodom nekoliko nezaposlenih se obratilo portalu Faktor sa pitanjem da li pravo na 100 KM imaju i oni koji su na evidenciji nezaposlenih, ali koji nemaju zdravstveno osigranje preko biroa.
11.10.2022. u 19:58
get url
text

Propustio rok za prijavu na zavod za zapošljavanje 

Riječ je o osobama koje se nakon školavanja ili ostanka bez posla, nisu na vrijeme prijavile na evidenciju nezaposlenih. Ili koje su bile primorane da rade nacrno, a istovremeno bile na evidenciji nezaposlenih, pa su kontrolama inspekcija otkriveni i skinuti sa službi na nezaposlene, čime su izgubili pravo na zdravstveno osiguranje. 

- Kada sam završio srednju školu, nisam znao da trebam u određenom roku da se prijavim u službu za zapošljavanje, pa kada sam otišao, rečeno mi je da sam izgubio pravo na zdravstveno osiguranje.

Ipak sam se prijavio na biro i redovno se javljam u nadi da će biro posredovati između mene i poslodavca i pomoći mi da nađem posao. Kada se razbolim, plaćam liječenje. Da li i ja imam pravo na 100 KM pomoći - pitao nas je nezaposleni Sarajlija.

Pojašnjenje smo potražili u Službi za zapošljavanje Općine Stari Grad u Sarajevu.

Neka se ne brinu, dobit će pomoć

- Svi koji su na evidenciji nezaposlenih u Federaciji BiH, zaključno sa 31.8.2022. godine imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć Vlade Federacije od po 100 KM. Nema veze da li imaju zdravstveno osiguranje preko zavoda za zapošljavanje ili ne.

Neka se ne brinu. Neka odu u banku i otvore transakcijski račun, dođu u službu za zapošljavanje, popune zahtjev za isplatu pomoći. Neće biti uskraćeni. Mi smo ovdje i zbog tih ljudi - kazala nam je Sanela Karović, uposlenica Službe.

Prema dopuni Uredbe o pomoći stanovništvu Vlade FBiH, naknada od 100 KM će biti isplaćena do 30. novembra 2022. godine, na bankovne račune korisnika naknada. Nezaposleni koji odranije nemaju otvoren bankovi račun, dužni su dostaviti ovaj podatak najkasnije do 30. oktobra 2022. godine.

Procjene su da će oko 270.000 nezaposlenih dobiti po 100 KM pomoći, a za što je potrebno nekih 27 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.