open-navfaktor-logo
search
Slaven Kovačević
Da li Schmidt i njegovi međunarodni pokrovitelji imaju agendu u kojoj se treba onemogućiti BiH da ide prema EU
Slaven Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, uporedio je isječak iz Mišljenja Evropske komisije o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH sa odlukama koje je 2. oktobra nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.
19.04.2023. u 13:51
get url
text

- Ako pogledamo isječak iz Mišljenja Evropske komisije, koji kaže: "Pravo kandidature na izborima za Dom naroda ograničeno je na osnovu etničke pripadnosti i prebivališta, što je u suprotnosti sa evropskim standardima" i to usporedimo sa odlukom visokog predstavnika od 2. oktobra 2022. godine, u kojoj se isključivo koristi nečija etnička pripadnost i mjesto prebivališta kao temelj za popunjavanje federalnog Doma naroda, onda je sasvim jasno da je njegova odluka bila u suprotnosti sa spomenutim Mišljenjem Evropske komisije.

Ako visoki predstavnik, svojom eventualnom novom privremenom ili trajnom odlukom ili tumačenjem (naprimjer uključivanje Doma naroda u imenovanje vlade, što bi između ostalog bilo neustavno u odnosu na državni ustav) učini opet nešto u suprotnosti sa Mišljenjem Evropske komisije, onda se postavlja logično pitanje, da li on i njegovi međunarodni pokrovitelji imaju neku agendu u kojoj se treba onemogućiti Bosni i Hercegovina da ide prema Evropskoj uniji (bez obzira na to što oni svi u javnim istupima govore kako podržavaju EU nastojanja Bosne i Hercegovine). 

To bi, ako je takva agenda na snazi, bio povod za razmišljanje o novom geopolitičkom rasporedu različitih utjecaja i geopolitičkih domena na Zapadnom Balkanu, za koji su vidno zainteresirani pojedini dijelovi međunarodne zajednice. Potrebno je još znati i to da od 2020. godine postoji nova metodologija za aspirante za članstvo u Evropskoj uniji, koja je klizna i koja omogućava kretanje prema naprijed, ako ispunjavate ono što od vas traže kriteriji za članstvo u Evropskoj uniji, ali isto tako može se kretati unazad, ako se kriteriji ne ispunjavaju ili čini nešto izvan standarda Evropske unije.

Moj je stav veoma jasan i odnosi se na to da ne postoji bilo kakav domaći, partikularan interes, koji može imati prednost u odnosu na put Bosne i Hercegovine prema članstvu u Evropskoj uniji. O NATO putu, nekom drugom prilikom - napisao je Kovačević. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.