open-navfaktor-logo
search
Nedoumice
Da li se borcima koji kod penzionisanja iskoriste ratni staž, penzije povećavaju kada i ostalim penzionerima?
Nije mali broj demobilisanih boraca koji pitaju da li je tačno, ukoliko kod penzionisanja iskoriste ratni staž, da kod usklađivanja penzija u Federaciji BiH njihove penzije neće biti uvećane.
05.03.2023. u 07:41
get url
text

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje su nam kazali da to nije tačno.

Pojašnjavaju da je takva situacija bila ranijih godina, ali da je od prošle godine to promijenjeno.

- Penzije osoba koje kod penzionisanja iskoriste ratni staž se usklađuju kao i sve ostale. Ranije se usklađivala po drugim parametrima, od lani je to promijenjeno pa se usklađuje isto - kazao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Kada je riječ o penzionisanju demobilisanih boraca, Zakon o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju stupio je na snagu u novembru 2021. godine, koji je donio nešto povoljnije uvjete penzionisanja.

Vrijednost boda za obračun posebnog staža sa 0,5 povećan je na jedan. I ovi bodovi će biti od koristi demobilisanim borcima koji su tokom radnog odnosa bili na minimalcu.

Zatim, osiguraniku koji ima navršenih 40 godina penzijskog staža (staž osiguranja i posebni staž), starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju snižava se za ukupni priznati posebni staž u dvostrukom trajanju, a ne više od 58 godina života. Izmjenama je ukinuto umanjenje penzije u iznosu od 0,333 posto za svaki mjesec odlaska u penziju prije navršenih 65 godina starosti.

- Osobi koja ima 40 godina penzijskog staža sa tri i po godine učešća u odbrani, tj. sedam godina posebnog staža, umanjuje se uvjet za starosnu penziju za sedam godina, što znači da može ostvariti pravo na penziju sa 58 godina života - objasnio je ranije za Faktor Kvesić.

Kazao je da se borački staž ne uplaćuje, jer je to poseban staž.

- Iznos penzije koju će ostvariti branitelji, kao i bilo ko drugi ko ostvari pravo na penziju prema Zakonu o PIO-u, ovisi o plaćama iz radnog odnosa i broju godina staža, kako staža osiguranja tako i posebnog staža, te stoga ne postoji univerzalan iznos koji će neko ostvariti - rekao je Kvesić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.