open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Da li se federalnim zastupnicima plaća rad u silnim komisijama i odborima?
Zastupnički dom Parlamenta FBiH broji 13 komisija za razna pitanja i 12 odbora u kojima su angažovani zastupnici. Postavlja se pitanje da li zastupnici uzimaju naknadu za rad u komisijama ili im to spada u opis posla.
22.01.2023. u 21:37
get url
text

Odluka o imanovanju predsjednika, zamjenika i članova radnih tijela donesena je 11. januara, a sa kojom se nisu složili zastupnici SDA i DF-a skrenuvši pažnju kako tokom imenovanja predsjednika nije vođeno računa o stručnoj kvalifikaciji, te da imenovanja nisu rađena po Poslovniku.

VEZANI TEKST - Zastupnički dom FBiH: Na čelu Ustavne komisije ljekar, ovako izgledaju imenovanja u silne komisije i odbore

- Prema članu 9. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti koeficijent za obračun plaće za zastupnike je 7,8. Za predsjednike radnih tijela koeficijent za obračun plaće je 8,1, a za zamjenike predsjednika radnih tijela koeficijent za obračun plaće je 8,0. Ostali članovi nemaju nikakvih naknada za rad u radnim tijelima - odgovoreno nam je u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Zatražili smo da nam konkretno kažu koliko novca dobiju po sjednici oni koji su plaćeni za rad u komisijama / odborima.

- Pojašnjenja radi, 330 puta 7,8 puta 0,5 posto jeste 2.702,70 KM, a to je plaća zastupnika. Zatim, 330 puta osam, puta 0,5 jeste 2.772 KM, to je plaća zamjenika predsjednika radnog tijela. I, 330 puta 8,10 puta 0,5 jednako je 2.806,65 KM, a što je plaća predsjednika radnog tijela.

Predsjednici i zamjenici predsjednika radnih tijela u skladu s članom 9. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH imaju veći koeficijent za obračun plaće od zastupnika, a nemaju posebno utvrđenu fiksnu naknadu za rad u radnim tijelima.

Ostali članovi radnih tijela, odnosno komisija ili odbora nemaju nikakvih naknada za rad u radnim tijelima osim osnovne plaće jer rad u radnim tijelima spada u opis posla zastupnika - rečeno nam je.

Dodaju kako se u skladu sa članom 8. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, zastupnicima iznos paušala umanjuje za 10 posto za neopravdano odsustvovanje sa sjednice doma ili radnog tijela čiji je član.

Ukazuju kako evidenciju o izostancima vodi sekretar doma, odnosno radnog tijela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.