open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Da li se plaća rad zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH u silnim komisijama i odborima?
Ocjena javnosti, građanstva je da bi Parlament Federacije Bosne i Hercegovine s obzirom na plaće i naknade koje dobijaju zastupnici i delegati, mogli mnogo bolje da rade.
14.06.2020. u 15:05
get url
text

Na pitanje kolike su naknade parlamentaraca u silnim komisijama i odborima koji su formirani, Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH nam je kazao da se rad u takvim komisijama i odborima ne plaća, ali se plaća u zajedničkim radnim tijelima. 

Podsjećamo, samo pri Zastupničkom domu FBiH je 14 raznih komisija i 12 odbora.

- Što se tiče komisija i odbora, ovdje se komisije i odbori ne plaćaju. Plaća se rad u Zajednčkoj komisiji odgovornoj za reviziju, u kojoj ima puno posla, a koja treba tek da se konstituiše. Čekali smo Dom naroda da završi svoj dio posla. Ostale komisje se ne plaćaju, da znate. Niko nema za to nikakvu naknadu - rekao nam je Zaimović.

Pri Domu naroda je 11 komisija, devet odbora plus novoformirani Odbor za utvrđivanje činjenica vezanih za nabavku 100 respiratora iz Kine preko firme Srebrena malina.

- Dom naroda je svoj posao završio, kada je riječ o Parlamentarnoj komisiji odgovornoj za reviziju. Očekujem da i kolege iz Zastupničkog doma svoj posao završe vrlo skoro, da daju svoja imena i krenu s radom. Što se tiče rada u komisijama Doma naroda FBiH, barem kada je riječ o profesionalnim zastupnicima, mi nemamo naknada za rad u tim tijelima. Ne znam u zajedničkim, one rijetko zasjedaju, mi do sada nismo zasjedali. Mislim da ovi koji nisu profesionalni imaju neke naknade, možda za troškove dolaska - rekao nam je Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Podsjećamo, veoma važna parlamentarna komisija odgovorna za reviziju, a koja još nije počela sa radom razmatra javni izvještaj o reviziji Budžeta Federacije BiH i priprema izvještaj sa zaključcima, preporukama i prijedlozima za raspravu na sjednici oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Zatim, razmatra godišnji izvještaj o poslovanju Ureda za reviziju i druge izvještaje Ureda koji se podnose Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, kao i godišnji izvještaj o poslovanju javnih preduzeća i institucija, potrebu za specijalnim revizijama pojedinih budžetskih korisnika, o čemu zaključak donose Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.