open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Da li se snima neki film: Pogledajte susret Dodika i ambasadora Slovenije
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Slovenije u BiH Damijana Sedara.
16.07.2021. u 15:02
get url
text

Predajući akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku rezidentni je ambasador Republike Slovenije Damijan Sedar kazao da je Slovenija čvrsta zagovornica napretka Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Evropskoj uniji.

- U tom kontekstu, razgovarano je o trenutnom slovenačkom predsjedavanju Vijećem Evropske unije. Ambasador Sedar je kazao kako će se Slovenija nastaviti zalagati za ubrzanje procesa proširenja Evropske unije u našoj regiji, a posebna pažnja predsjedavanja bit će usmjerena ka Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Slovenija će, kao predsjedavajuća, nastojati raditi na socijalno-ekonomskom jačanju regije i na promociji sektorske integracije država regije u EU, kao što su infrastruktura, transport, energetske veze, istraživanja, dekarbonizacija, digitalizacija, kibernetska sigurnost i pozitivna perspektiva za mlade.

- Sagovornici su složni da su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja koja bi otežavala saradnju dviju država - dodaje se u saopćenju.

Na kraju ceremonije predaje akreditivnih pisama predsjedavajući Dodik je ambasadoru Sedaru poželio uspješan četverogodišnji diplomatski mandat.

Ambasador Sedar došao je u narodnoj nošnji, što nije uobičajeni dress code.

FOTO: Predsjedništvo BiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.