open-navfaktor-logo
search
Nedoumice
Da li smo trebali sačuvati radne knjižice koje su u FBiH ukinute 2016. godine?
Radne knjižice u Federaciji BiH su ukinute 2016. godine, ali uprkos tome u zahtjevu za izdavanje listinga za staž Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje stoji da, ukoliko je posjedujete, upišete broj radne knjižice. Ovo je mnoge građane zbunilo.
16.09.2022. u 07:59
get url
text
Radne knjižice
Radne knjižice

- Ostalo mi je još tri godine do penzije i otišao sam do Zavoda PIO sa zahtjevom za izdavanje uvjerenja o stažu. Želim da provjerim koliko imam staža, da li mi je sve što sam radio i uplaćeno.

U zahtjevu, između ostalog, stoji da se upiše i broj iz radne knjižice, ako je poznat! Zašto? Opće je poznato da su knjižice ukinute prije šest godina i da nam je rečeno kako nam više nisu potrebne.

Ovo je zbunjujuće, da li smo trebalo sačuvati radne knjižice ili ne? - riječi su kojima nam se obratio jedan od čitalaca Faktora.

Pojašnjenje smo potražili u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Radne knjižice nisu obavezne, ali svakako savjetujemo da ih se sačuva ukoliko je to moguće. Radna knjižica može poslužiti kao dodatni dokaz ukoliko se dogodi da je određen period staža iz nekog razloga sporan ili, iznimno, nije evidentiran - rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH.

Radne knjižice u Federaciji BiH su prestale važiti zaključno sa 30.6.2016. godine, kada su poslodavci bili dužni radniku vratiti radnu knjižicu, najkasnije u roku od dva mjeseca od prestanka njihovog važenja, odnosno najdalje do 31.8.2016. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.