open-navfaktor-logo
search
Tražili smo odgovore
Da li stanovnici USK moraju plaćati premiju, zašto nema reagenasa pa su pacijenti prisiljeni ići privatno?
Redakciji Faktora obratili su se čitatelji iz Unsko-sanskog kantona pitajući zašto moraju plaćati premiju od 20 KM zdravstvenom osiguranju ako to ne postoji, poređenja radi, u Kantonu Sarajevo.
14.01.2024. u 22:05
get url
text

Požalili su se i na problem sa vađenjem nalaza u domovima zdravljama zbog čestog nedostatka reagenasa pa su dužni ići privatnicima i plaćati takve nalaze.

- Osiguranici nisu obavezni plaćati premiju i neće biti uskraćeni za zdravstvenu zaštitu, ali su u tom slučaju dužni plaćati participaciju za svaku pojedinačnu zdravstvenu uslugu - naveli su iz Zavoda.

Osvrnuli su se i na pitanje zašto je na esencijalnim listama Zavoda sve manje lijekova, a o čemu je ranije pisao Faktor kada je riječ o penzionerima.

VEZANI TEKST - Sve manje lijekova na esencijalnoj listi u USK, penzioneri moraju plaćati i po 190 KM za nalaze

- Esencijalnu listu lijekova USK donosi Vlada Unsko-sanskog kantona na prijedlog Ministarstva zdravstva rada i socijalne politike koje je nadležno za izbor lijekova koji će se na njoj naći, stoga vam na taj upit nismo u mogućnosti odgovoriti - naveli su.

Upitali smo zašto u javnim zdravstvenim ustanovama često nema reagenasa za tumor markere ili drugu vrstu analiza krvi pa su sugrađani prinuđeni pogotovo teško oboljeli ići u privatne ordinacije.

- Zavod zdravstvenog osiguranja USK shodno ugovorima o pružanju primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, zdravstvenim ustanovama redovno isplaćuje mjesečne tranše, ali nabavka lijekova, reagenasa i svih potrošnih materijala u zdravstvenim ustanovama u nadležnosti je menadžmenta tih ustanova.

Ukoliko se utvrdi da ugovorna javna zdravstvena ustanova ne može pružiti određenu zdravstvenu uslugu (a koja je uslugom definirana), osiguranik ima pravo na refundaciju sredstava za plaćanje te usluge u privatnoj zdravstvenoj ustanovi - rekli su nam iz Zavoda.

VEZANI TEKST - Revizori o Zavodu zdravstvenog osiguranja USK: Zapošljavanja, plaće, regresi, jubilarne nagrade..., sve je sporno

Odgovorili su i na pitanja sa koliko novca godišnje raspolaže ZZO USK.

- Zavod još nema usvojen Finansijski plan rada za 2024. godinu, a u prethodnoj 2023. godini budžet Zavoda iznosio je 134,927.472,62 KM - naveli su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.