open-navfaktor-logo
search
Zaobiđen tender
Da li su druge TV kuće poslale ponude i čime se pravda gradonačelnica Karić?
Na inicijativu vijećnika NIP-a Alema Loge, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić potpisala je ugovor sa Televizijom Kantona Sarajevo u vrijednosti od oko 25.000 KM za prijenos osam sjednica Gradskog vijeća (GV), zbog čega je Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmet protiv Benjamine Karić i predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića. 
27.09.2021. u 20:03
get url
text

S obzirom na to da je ova inicijativa potekla iz Gradskog vijeća, iz kabineta gradonačelnice odgovornost za dodjeljivanje prenošenja sjednica TVSA uglavnom prebacuju na Gradsko vijeće, saopćivši da su oni samo tehnički realizatori ugovora.

VEZANI TEKST - Zaobišli tender: Tužilaštvo KS formiralo predmet protiv Benjamine Karić i Jasmina Ademovića

Kako nezvanično saznajemo, pojedine TV kuće poslale su svoje ponude na adresu Gradske uprave, ali one nisu razmatrane zbog Odluke o izuzeću primjene Zakona o javnim nabavkama čime ustvari iz Gradske uprave pravdaju zaobilaženje pravnih procedura.

Aneks II dio B Zakona o javnim nabavkama čime iz kabineta Benjamine Karić pravdaju zaobilaženje objavljivanja tendera nalaže izuzeće primjene Zakona o javnim nabavkama isključivo ako se radi o razvoju, produkciji i koprodukciji programa radijskih i televizijskih ustanova. Kako saznajemo, prenošenje sjednica uživo ne potpada pod stavke koje omogućavaju izuzeće primjene Zakona o javnim nabavkama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.