open-navfaktor-logo
search
Odali počast
"Da se nikad ne zaboravi": Mladi iz Hrvatske posjetili i memorijalni centar "Veljaci"kod Bratunca
Konvoj koji okuplja mlade iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, trinaestu godinu zaredom organizuje Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba
12.10.2019. u 15:58
get url
text

Više od 400 mladih Bošnjaka iz Hrvatske i njihovih prijatelja drugih nacionalnosti, danas su u konvoju pod nazivom "Da se nikad ne zaboravi", posjetili Memorijalni centar Veljaci u Bratuncu, gdje su ukopane žrtve genocida iz 1992. godine.

Konvoj koji okuplja mlade iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, trinaestu godinu zaredom organizuje Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a učesnici posjećuju memorijalne centre Veljaci u Bratuncu i Potočari kod Srebrenice.

Prisutnima se danas obratio i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je kazao da je današnja posjeta zajednički doprinos njegovanja kulture sjećanja na teške zločine i genocid počinjen nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

{$galerijaFotografija}

-  Današnja posjeta memorijalnim centrima u Bratuncu i Potočarima gdje su ukopane žrtve genocida nad muslimanima Bošnjacima u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine, pokazuje vašu savjest i našu povezanost. Mi nikad ne smijemo zaboraviti našu bolnu historiju u proteklim stoljećima, posebno u proteklih 200 godina. Mi smo najprogonjeniji narod u ovom dijelu Evrope i narod kojem se u kontinuitetu smanjuje životni prostor - kazao je Salkić.

Dodao je da, nažalost, danas na sceni imamo dominaciju laži i potiskivanje istine.

- Danas se presuđeni ratni zločinci za genocid, udružene zločinačke poduhvate i teške zločine smatraju i proglašavaju herojima. U ovom entitetu presuđeni za genocid i teške zločine dobili su najviša entitetska priznanja. Ove pojave su dokaz da zlo nije pobijeđeno i da ono danas, nažalost, živi kroz institucije koje odlikuju ratne zločince. Pored sjećanja i njegovanja kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad našim narodom, naša je potreba i obaveza da tražimo načine za uspostavljanje dobrih komšijskih odnosa, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu - rekao je Salkić.

Kazaoo je i da uprkos svim presudama i sudskoj valorizaciji zločina, ni danas nisu prestali ataci na našu domovinu, te da i danas čujemo pozive na podjelu naše domovine i separatističke zahtjeve u različitim oblicima.

- Bošnjaci u cijelom svijetu, ali i drugi građani koji vole ovu zemlju, moraju se snažno suprotstaviti ovim težnjama. Bosna i Hercegovina će biti jaka i stabilna ukoliko njeni građani koji žive širom svijeta budu snažno lobirali za nju i ukoliko budu posvećeni demokratskim procesima i izgradnji demokratskog društva. Bosna i Hercegovina je matica i kolijevka svih Bošnjaka, bez obzira gdje oni danas žive, a to uključuje i vas iz Hrvatske. Posebno mi je drago danas vidjeti veliki broj mladih ljudi. To pokazuje da će se istina o zločinima prenositi kroz generacije. Najiskrenije želim da se zahvalim svim gostima drugih nacionalnosti koji su došli u Podrinje i koji će širiti istinu o najvećim zločinima u Evropi nakon 2. svjetskog rata - kazao je u svom obraćanju potpredsjednik RS-a.

Goste iz Hrvatske danas su dočekali predstavnici lokalne vlasti u Bratuncu i udruženja preživjelih žrtava iz ovog grada.

IMG-af23d2447bc764aaba23147bdc7d6770-V.jpg
1 od 397
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.