open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Đaci se vraćaju u školske klupe u KS: Šta će biti sa odjeljenjima koja imaju više od 30 učenika?
Osnovci i srednjoškolci u Kantonu Sarajevo vraćaju se u školske klupe 31. januara, odluka je Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.
28.01.2022. u 07:51
get url
text

No, pitanje koje se nameće jeste - kako će se nastava odvijati u odjeljenjima koja imaju više od 30 učenika?!

Naime, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva 11. januara donio je odluku da na području cijele Federacije BiH u zatvorenom prostoru ne može biti više od 30, a na otvorenom više od 100 osoba.

VEZANI TEKST - Hota-Muminović: Nastava u KS počinje 31. januara u učionicama

Dakle, ova odluka je na snazi i u Kantonu Sarajevo.

Prema riječima dr. Aide Pitić, epidemiologinje u Zavodu za javno zdravstvo KS i članice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, "odluku o povratku djece u školske klupe donijelo je Ministarstvo za odgoj i obrazivanje KS, pa samim tim oni i snose odgovornost".

- Koliko je meni poznato, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS prihvatilo je sve prijedloge i metodološko uputstvo koje im je dostavio Zavod za javno zdravstvo KS još prošle godine i po tome trebaju postupati. Zaista ne znam kako će postupiti u konkretnom slučaju, kada se radi o odjeljenjima koja imaju više učenika. Koliko mi je poznato, dijele ih po pola, pa jedna polovina đaka jedne sedmice ide na nastavu u školu – u ponedjeljak, srijedu i petak, a naredne - u utorak i četvrtak. Oni koji su išli u utorak i četvrtak, sljedeće sedmice idu u ponedjeljak, srijedu i petak. No, ponovila bi još jednom, kako će se nastava organizirati to je do nadležnog ministarstva, odnosno škola, pretpostavljam da će nastavu organizirati po preporukama i smjernicama koje su im dostavljene – kaže Pitić.

Dodaje kako se škole ne mogu zatvarati dok je sve okolo otvoreno.

- Kompletna planeta se otvara, ljudi u drugim državama ukidaju zabrane. Moramo se naviknuti da živimo s koronavirusom, da poštujemo pravila i preporuke – ističe Pitić.

Seid Alibegović, direktor Druge gimnazije, kaže kako u ovoj srednjoj školi ima jedno odjeljenje u kojem je 31 učenik.

- Većina odjeljenja ima 24 ili 25 učenika. Imamo jedno odjeljenje koje, zbog matematike, prelazi 30 učenika, ali pravimo kombinaciju online nastave ili osiguramo drugu učionicu da bi đaci mogli live streaming pratiti. Što se tiče naše škole, pridržavamo se svih epidemioloških mjera, pa čak mjerimo i udaljenost klupa - objasnio je Alibegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.