open-navfaktor-logo
search
Ko je svijetu ugodio...
"Dajte nam vakcine, dajte nam vakcine": Krenula polemika o cijenama, unaprijed se najavljuju krađe
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru na prijedlog ad hoc tijela odobrila nabavku vakcina Sputnik V. Odabrani dobavljači su MGM Farm d.o.o. Kakanj i Krajina Group iz Banje Luke. Cijena po dozi je 17 eura. 
12.03.2021. u 11:02
get url
text

Ova informacija bila je povod da se na društvenim mrežama oglasi urednik portala Inforadar Almedin Šišić. 

- Dakle, da ne bi slušali nove laži i obmane o cijeni vakcine Sputnik, u dokumentu koji je bh. ambasador u Rusiji poslao MVP-u još davnog 28. januara, a što su svi u lancu od Bisere Turković do Predsjedništva hladno izignorisali, decidno piše da je jedna vakcina FIKSNO 9,95 dolara (oko 16 KM), a dvije 19,90, i da ne treba nikakav posrednik, dakle bez suvišnih troškova. Sve drugo je ugrađivanje i kriminal! - napisao je Šišić, uz faksimil dopisa koji je ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija uputio Ministarstvu vanjskih poslova BiH 28. januara ove godine. 

Na Twitteru se oglasio i državni zastupnik Damir Arnaut. 

- Tweet mađarskog novinara Szabolcs Panyia jasno kaže da je platila 17€ za dvije doze, a Fadil nas pokušava uvjeriti da je to cijena jedne doze - napisao je Arnaut. 

 

Inače, vakcine Sputnik V koju kupuje i Federacija, Mađari i Slovaci su platili po istoj cijeni kao i FBiH, 17 eura. 

VEZANI TEKST - Slovačka i Mađarska platile 17 eura po dozi Sputnjik V, kao i Federacija BiH

- Ad hoc grupa je odradila svoj posao. Poslala je pisma na 40 adresa, a dobila odgovor od sedam-osam kompanija. Došle su četiri ponude. Zanimljivo da je cijena od svih sedam, ponuda bila 17 eura po dozi. Radi se o tržišnoj cijeni koja se iskristalisala. Izabrali smo dvije kompanije za vakcine Sputnik V, MGM Farm Kakanj koja najbrže može nabaviti vakcine, i tu je Krajinagroup iz Banje Luke. Prvi kontingent ne smije biti manji od 100.000 doza - rekao je federalni premijer Fadil Novalić jučer u Mostaru, dodajući da se ne može nabaviti više od 350.000 doza i da će ugovor sa dobavljačima potpisati Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH je na hitnoj sjednici 8. marta donijela Rješenje o formiranju ad hoc tima za pregovore s proizvođačima vakcina, nakon što su Zavod za javno zdravstvo FBiH, Federalno ministarstvo zdravstva, Odbor za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Kanton Sarajevo, te Tuzlanski i Hercegovačko-neretvanski kanton dostavili, u skladu sa zaključkom Vlade od 5.3.2021. godine, imena svojih predstavnika u ovaj tim.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH odobrila nabavku vakcina Sputnik V, 100.000 doza stiže u naredni četvrtak!

Predsjednik ad hoc tima je prim. dr. Davor Pehar (direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH), a čine ga pomoćnica ministra za farmaciju Sanja Čustović i savjetnica ministra za farmaciju Vesna Alagić (Federalno ministarstvo zdravstva), prof. dr. Mirsad Kacila (Odbor za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH), šefica Kabineta premijera Kantona Sarajevo Sanja Škutelić - Malagić i pomoćnica ministra za zdravstvenu zaštitu Alma Kadić (Kanton Sarajevo), specijalista epidemiologije prim. mr. med. sci. Blaško dr. Topalović u Zavodu za javno zdravstvo TK (Tuzlanski kanton) i specijalist infektologije, subspecijalist intenzivne medicine SKB Mostar - Klinika za infektivne bolesti doc. dr. sc. Svjetlana Grgić (Hercegovačko-neretvanski kanton).
 
Transparency International BiH je, nakon poziva, obavijestio Vladu da nije u mogućnosti imenovati predstavnika u ovaj tim, ali da će pratiti njegov rad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.