open-navfaktor-logo
search
Nova većina u KS
Damir Nikšić: Kojoviću i Nikšiću srednji prst, Radončić neće sjesti za pregovarački sto
Damir Nikšić, samostalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, oglasio je se jutros u vezi s SBB-ovim samopozivanjem u novu skupštinsku većinu u ovom kantonu. 
10.10.2020. u 10:02
get url
text

Njegov post sa Facebooka prenosimo u cijelosti: 

 

 

- I ja sam jedan od predsjednika te "četvorke" koja uopće nije "četvorka" i kojoj se ovaj nezvani gost samopozvao i najavio u pregovore.

Mogu samo reći da, dok sam ja u toj "četvorki", Radončić neće sjesti za pregovarački sto iz jednog prostog razloga: prevario nas je i izdao već jednom, a to što upravo vara i izdaje one sa kojima je trenutno u vlasti ne samo da umanjuje vjerovatnoću da neće prevariti i izdati i treći put, već potvrđuje patern ponašanja koji se neće promijeniti, a koji ne priliči ozbiljnom političaru i koalicionim partneru. Ovaj hiroviti element bi bio, kao i uvijek i sa svima do sada, jedan faktor nestabilnosti i posve je neprihvatljiv ne samo meni, već i većini zastupnika iz nove koalicije.

Važno je naglasiti i Radončiću i Nerminu Nikšiću (a Kojović je već u srijedu skontao sam) da ovu većinu čine, pregovaraju i odlučuju zastupnici: nas 18. Na našim plećima je odgovornost i odlučivanja i djelovanja. Dakle, ovdje pregovaraju zastupnički klubovi, sami zastupnici u svoje ime i ime svog biračkog tijela, a ne predsjednici stranaka.

To je nešto novo.

Predstavnici, a ne predsjednici.

To je ono što je "revolucionarno" u načinu funkcionisanja ove nove većine. Mi zastupnici smo, dakle, šefove stranaka postavili na njihovo mjesto. Ja sam na tome insistirao. Da budemo jednaki, a ne podređeni volji centrala. Ja sam reagovao i jasno dao do znanja da federalni dogovori jednog Nikšića nisu prioritet drugom Nikšiću u Kantonu Sarajevo. Jer ako ja u ovoj priči djelujem prvenstveno kao zastupnik građana koji su me birali, a ne predsjednik i zastupnik svoje stranke koju smo formirali, onda to mogu i zastupnici SDP-a. Građanski interes ispred partijskog!

Znači šefovi koji ne sjede s nama u klupama su dobili po dva srednja prsta što se odlučivanja tiče. Mi odlučujemo. Nas 18.

Imajući to u vidu, tim više je ovakav nastup Radončića bez dodira sa stvarnošću i nadasve bahat, podcjenjivački i uvrjedljiv za kolegice, kolege zastupnike i moju malenkost.

Ovakav pristup i ovakav nastup od njega čini "svojevrsnog" trapavog slona u radnji sa delikatnom kompjuterskom opremom, i tim više za njega nema mjesta u koaliciji koju, evo i sam pokazuje da uopće ne razumije, ne poima, jer u startu negira i gazi njene osnovne principe jednakosti i važnosti zastupnika.

VEZANI TEKST - Segmedina Srna-Bajramović oklijevala s potpisom za smjenu Vlade KS, ima uvjet?

Kakvi predsjednici stranaka.

Ovo je demokratija, a ne partokratija. Mi smo skupili 18 potpisa zato što su nam građani dali mandat, a ne šefovi partija.

I Čampara i ja smo ušli preferencijalnim glasovima prebacivši unutarstranački cenzus od 20 posto. I on i ja smo izbačeni iz autoritarnih stranaka koje su podcjenjivale volju građana.

Ovo u KS je stavljanje predstavničke demokratije na noge i stavljanje građanskog, a ne partijskog interesa na prvo mjesto.

Radončićeva retorika jednostavno pripada prošlom vremenu, što je čudno za nekog ko vodi Savez za bolju budućnost - navodi Nikšić.

Podsjetimo, on je iz SDP-a izbačan zbog skandaloznog ponašanja na sjednici Glavnog odbora te stranke u februaru 2019. godine kada je psovao i prijetio stranačkim kolegama iz Tuzle.  -Da se vrate u ruralnu Tuzlu, ali u hitnoj pomoći - govorio je Nikšić. Dakle, zbog krajnje neprimjerenog ponašanja, a ne zbog "autokratije" unutar SDP-a.

Prilikom incidenta na sjednici SDP-a Damir Nikšić je na izlaznim vratima urlao "J... vam Busuladžić mater", a psovka je bila upućena SDP-ovcima koji su, navodno, htjeli koalirati sa SDA. Istovremeno, Damir Nikšić je sada u koaliciji sa zastupnicima (Narod i pravda) koji su bili najveći zagovornici nazivanja škole u Sarajevu po Mustafi Busuladžiću, koji je Nikšiću toliko sporan. Isti ti zastupnici su držali skupštinsku većinu i Vladi Edina Forte. Navodno sporni Busuladžić nikada nije došao na dnevni red principijelne, tada "šestorke", a sada "četvorke". 

Dok je Čampara iz SDA izbačen zbog kršenja Statuta SDA, na čije se poštivanje obavezo samim pristupanjem SDA. 

Segmedina Srna-Bajramović jučer, kako smo pisali, nije htjela potpisati zahtjev za smjenu Vlade KS, jer je imala uvjet da se prvo pripreme sva kadrovska rješenja za buduću kantonalnu vladu. Tada se, kako nam je potvrđeno iz SDP-a, umiješao i predsjednik Nermin Nikšić, pa je Srna-Bajramović na kraju ipak potpisala. Isti onaj Nikšić kojem ovaj Nikšić iz Skupštine KS poručuje da je dobio "dva srednja prsta" i da se ne pita u vezi s odlukama 18 zastupnika u Sarajevu.

Što se Damira Nikšića tiče, odnosno njegove tvrdnje da Radončić neće sjesti za pregovarački sto, moglo bi se lahko desiti da Nikšić bude višak za tim stolom kad Radončić sjedne. Dovoljno je samo primijetiti u čijim medijima se Elmedin Konaković jučer ispovijedao o smjeni Vlade KS. Neke lekcije u politici se uče na teži način, kazat će se Nikšiću samo. 

Dakle, bar za sada - 18 principijelnih će rušiti Vladu Marija Nenadića (SBB), ali...

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.