open-navfaktor-logo
search
Stravični zločini počinjeni u Foči
Dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu: U Ćehotinu bačene bijele ruže, svaka posjeta vraća bolna sjećanja
Svaka kuća, svaki stan u općini Foča je bio logor za zlostavljanje žena, djevojaka i djevojčica. Ja sam imala tad 27 godina, a u ovom zloglasnom Partizanu su silovana i dječica od 12 godina, djevojčica koja je donijela lutku sa sobom.
AUTOR: Anadolija
19.06.2024. u 15:54
get url
text
Bijele ruže bačene u rijeku Ćehotinu u Foči
Bijele ruže bačene u rijeku Ćehotinu u Foči
FOTO: Anadolija
U organizaciji Udruženja žrtava rata "Foča 92-95" u Foči je danas obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu.
Ispred sportske sale "Partizan", koja je tokom rata bila pretvorena u logor za civile bošnjačke nacionalnosti, položeno je cvijeće, a nakon šetnje gradom i odavanja počasti svim ubijenim i silovanim ženama na gradskom trgu, s mosta su u rijeku Ćehotinu spuštene bijele ruže, javlja Anadolija.
Sala Partizan u ratu pretvorena u logor
FOTO: Anadolija
Zehra Murguz-Kovačević kaže da je Foča nekada bila lijep grad, a danas "kakva je, takva je". Svaka posjeta ovom gradu, a posebno sali "Partizan", vraća bolna sjećanja na ono što su preživjele majke, sestre, djevojčice iz ovog grada. Ogorčena je zbog sporosti pravosuđa da procesuira ratne zločince, koji bježe u Srbiju, dok žrtve, jedna po jedna, umiru ne dočekavši pravdu.
- Svaka kuća, svaki stan u općini Foča je bio logor za zlostavljanje žena, djevojaka i djevojčica. Ja sam imala tad 27 godina, a u ovom zloglasnom Partizanu su silovana i dječica od 12 godina, djevojčica koja je donijela lutku sa sobom - dodaje Murguz-Kovačević.
Prema riječima Midhete Kaloper, upravo su u zgradi Partizan 1992. i 1993. godine počinjeni stravični zločini nad ženama iz Foče i okoline. Prije nekoliko godina pokrenuta je inicijativa da na zgradi bude postavljena spomen ploča, ali to se ni do danas nije desilo.
- Za ovaj objekat postoje presude Haškog tribunala, presude Suda BiH i mislim da je važnost obilježavanja jako bitna jer mi obilježavanjem pokušavamo da podignemo svijest, da probudimo one koji su uspavani da smo mi, koje smo to preživjele, još tu i da opominjemo na zločin koji je počinjen kako u Foči, tako i širom BiH - izjavila je Kaloper.
- Ovdje smo da bismo odali počast hrabrim preživjelima koji su odlučili da jasno progovore o bolnom iskustvu u ime istine i pravde. One također svakodnevno rade da sačuvaju sjećanja na one koji nisu preživjeli. Ono što doprinosi smislenom i značajnom pomirenju je ono što radi Udruženje žrtava rata Foča 92-95 da bi spriječili stigmatizaciju žrtava i to je istinski inspirativno. SAD će nastaviti podržavati one koji rade tako važan posao.
Na 32. godišnjicu strašnih ratnih zločina koji su se dogodili ovdje u Foči SAD poziva vlasti BiH na svim nivoima da prihvate istinu o onome što se dogodilo, da traže odgovornost počinitelja od kojih su neki još na slobodi i daju podršku preživjelima. To uključuje i pravo na kulturu sjećanja, na komemoracije na lokacijama ratnih zločina. Zaista je sramno da 32 godine poslije još ne postoji spomen-ploča ili bilo kakvo obilježje koje bi upućivalo na to šta se ovdje dogodilo - naglasila je Deborah Mennuti iz Ambasade SAD-a u BiH.
Obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu prisustvovali su i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić, potpredsjednik FBiH Refik Lendo, predstavnici federalnih vlasti, te međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija.
U Foči je, prema podacima udruženja, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno 586 žena, a silovano više od 1.000. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2005. proglasila 19. juni za Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu, kako bi se podigla svijest o potrebi da se okonča seksualno nasilje povezano s ratnim sukobima, oda počast žrtvama seksualnog nasilja širom svijeta i svima onima koji su posvetili svoj život borbi za iskorjenjivanje tih zločina.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.