open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Dan državnosti BiH obilježen i u Mostaru
U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine u subotu su na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru delegacije Grada, Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona i Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) položili cvijeće kako bi odali počast poginulim borcima NOB-a.
25.11.2023. u 12:26
get url
text

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šerif Špago kazao je kako se danas obilježava 80 godina od dana kada je Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) zasjedanjem u Mrkonjić Gradu potvrdilo državnost Bosne i Hercegovine.

- ZAVNOBiH je obnovio hiljadugodišnju državnost BiH, a danas smo ovdje odati počast ljudima koji su se u vremenu i uvjetima Drugog svjetskog rata borili protiv fašizma, izvojevali pobjedu i omogućili da BiH u sklopu bivše Jugoslavije bude kao republika ravnopravna sa svim drugim republikama - kazao je Špago.

FOTO: Fena

Dodao je kako je početkom 1990-ih godina ponovno bilo pokušaja da BiH bude podijeljena.

- Borci Armije RBiH uspjeli su odbraniti Bosnu i Hercegovinu i odbraniti njene granice u onom obliku kakve su bile, kakve su potvrđene u ZAVNOBiH-u. Naša obaveza je danas odati počast i borcima poginulim u proteklom obrambeno-oslobodilačkom ratu. Nažalost, iako se kunu u antifašizam, političke snage, posebno iz manjeg bh. entiteta, ne priznaju ovaj dan kao Dan državnosti BiH vjerovatno imajući u vidu da se obilježavanjem ovog datuma jača država Bosna i Hercegovina, a znamo da je cilj tih politika ponovna razgradnja države, odnosno pokušaj da se ostvare ratni ciljevi, ali to im neće uspjeti. Daleko je veći broj građana koji žele živjeti u slobodnoj, mirnoj i demokratskoj državi - kazao je Špago.

Ističe kako se i današnjim danom šalje poruka da Bosna i Hercegovina i dalje nastavlja živjeti kao neovisna država.

- BiH je neovisna država čiji je glavni cilj integracija u Evropsku uniju i NATO savez, to su najvažniji vanjskopolitički ciljevi naše države - naglasio je Špago.

FOTO: Fena

Član SABNOR-a Mostar Mirad Ćupina kazao je kako mu je izuzetna čast danas se pokloniti na Partizanskom spomen-groblju i čestitati svim građanima Dan državnosti BiH.

- Na dan 25. novembra 1943. godine udareni su temelji nove države Bosne i Hercegovine gdje je naglasak bačen na ravnopravnost svih naroda i građana tadašnje države. Također želim reći da omladina gradi budućnost, a postojeća vlast je udarila na temelje onog što čini budućnost, a to je obrazovanje. Za mene nije normalno da ovdje postoje tri obrazovna sistema koji su ni blizu jedan drugome, a to se namjerno radi s ciljem da se mladi ne obrazuju i ne upoznaju s historijom i budućnosti u ovoj sredini. Bez mladih nema budućnosti - kazao je Ćupina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.