open-navfaktor-logo
search
7. maj
Dan džamija: Obilježavanje godišnjice rušenja Ferhadije u Banjoj Luci
U Ferhadiji džamiji u Banjoj Luci sutra će biti obilježena godišnjica rušenja ove džamije kroz trenutke sjećanja na ovaj nemili događaj.
06.05.2020. u 12:45
get url
text

Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. Ferhat-pašina džamija, zadužbina Ferhat-paše Sokolovića, u potpunosti je srušena, a ovaj datum proglašen je za Dan džamija u BiH odlukom Rijaseta Islamske zajednice s ciljem da simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Ovaj datum ujedno je i sjećanje na tragično stradanje Cazinjanina Murata Badića, 7. maja 2001. godine u Banjoj Luci. Tada su polaganje kamena temeljca za obnovu prekinuli neredi u kojima je teško povrijeđen Murat Badić, koji je od povreda preminuo 26. maja 2001. godine.

Kako je najavljeno iz Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović obratit će se medijima, a imami Medžlisa izvest će prigodnu kasidu pod nazivom "Sjećanja". Iz Medžlisa navode da će manifestacija "Sjećanje" biti održana bez prisustva vjernika uz pridržavanje svih propisanih mjera, odnosno održavanja socijalne distance i korištenje rukavica i maski.

Ferhadija džamija izgrađena 1579. godine predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. vijeku, a 1950. godine je uvrštena u kulturnu baštinu BiH, zatim i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Nakon ponovne izgradnje Ferhadija je svečano otvorena 7. maja 2016. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.