open-navfaktor-logo
search
Godišnjica pobjede
Dan kad je Peti korpus oslobodio Veliku Kladušu i slomio fantomsku "Zapadnu Bosnu"
Peti korpus je u tim danima kada je su definitivno slomljene agresorske snage vodio bitke i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima
06.08.2019. u 11:34
get url
text

Šestog augusta 1995. godine, borci Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodili su Veliku Kladušu i time je prestala djelovati samoproglašena fantomska autonomna oblast "Zapadna Bosna" (APZB), pod vodstvom ratnog zločinca i izdajnika RBiH, Fikreta Abdića.

Peti korpus je u tim danima kada je su definitivno slomljene agresorske snage vodio bitke i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima.

U operaciji "Sana '95", 1995. godine Peti korpus je porazio Abdićeve snage i 6. augusta iste godine oslobodio Veliku Kladušu, a nakon toga porazio je i srpske snage i oslobodio Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, te je zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH oslobodio i Sanski Most.

Peti korpus Armije RBiH imao je 618 oficira, 829 podoficira, 8.705 vojnika, što je ukupno 10.152 čovjeka. Formiran je odlukom Predsjedništvo RBiH 21. oktobra 1992. godine.

VEZANI TEKST - Godišnjica pogibije Izeta Nanića: Heroj iz nepokorenog grada

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.