open-navfaktor-logo
search
Tužna sjećanja
Dan kada je zauvijek prekinuta igra, kada je ubijeno sedmero djece: Obilježena godišnjica masakra na Bistriku
Godišnjica masakra koji je počinila Vojska Republike Srpske, kada je sedmero djece ubijeno u sarajevskoj ulici Bakarevića kod broja 5 na Bistriku, obilježena je danas. 
26.06.2022. u 12:01
get url
text
Godišnjica masakra na Bistriku
Godišnjica masakra na Bistriku

Masakr je počinjen prije 29 godina. Tog 26. juna 1993. godine u 20.45 sati, usljed dejstva granate, poginulo je sedmero djece: Nihada Ćatić, Velida Muftić, Senad Pliska, Almir Poturić, Sanjin Rustempašić, Sinanudin Šećerović i Belma Zijadić.

Na mjestu pogibije cvijeće je položila delegacija Kantona Sarajevo, a osim porodica ubijene djece i delegacije KS, prisustvovali su predstavnici Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Unije civilnih žrtava rata KS...

Kemal Starogorčić, pomoćnik ministra privrede za Sektor poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, istakao je da je prije 29 godina granata sa agresorskih položaja Vojske RS-a prekinula dječiju igru, prekinula je djetinjstvo za sedam naših malih sugrađana.

- Sedmero djece je ubijeno. Patnju njihovih roditelja niko ne može zamisliti, niti razumjeti njihov bol. Roditeljima upučujem duboko i iskreno ljudsko saosjećanje zbog nenadoknadivog gubitka - rekao je Starogorčić.

Dodao je da će govoriti ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti, jer je potrebno stalno podsjećati kako se takvi gnusni zločini ne bi ponovili ni ovdje niti nigdje na svijetu.

- Stoga, treba se podsjećati na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani uglavnom bez hrane, vode, eleltrične energije i plina... a i pored takvih neljudskih uslova života su bili izloženi stalnim granatiranjima i snajperskim djelovanjem kojim su ubili preko 12.000 građana Sarajeva - rekao je Starogorčić.

Kazao je da se, bez obzira na prošlost, naša budućnost mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana.

- Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo moraju bin adekvatno kažnjeni - zaključio je Starogorčić.

Za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine.

Potvrđena je kazna doživotnog zatvora i Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je između ostalog osuđen i za udruženi zločinački poduhvat "koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja granatiranja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.