open-navfaktor-logo
search
Bošnjačke zajednice
Dan nezavisnosti BiH obilježen u kompleksu Aladža džamije u Foči
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas je obilježen i u Foči, programom priređenim u kompleksu Aladža džamije.
01.03.2023. u 16:47
get url
text

Organizator obilježavanja bila je Koordinacija Bošnjačke zajednice "Naša Foča", a poruke povodom Dana nezavisnosti uputili su između ostalih, gosti iz državnog parlamenta.

Predsjendik Koordinacije "Naša Foča" Izet Spahjić uz ostalo naglasio je da se na prostoru RS-a grubo krši Dejtonski mirovni sporazum te da su Bošnjaci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, građani drugog reda.

- I pored svega, stalno slušamo izjave nekih zvaničnika da će se RS otcjepiti od BiH i pripojiti susjednoj državi Srbiji, a zaboravljaju da svojim izjavama prizivaju rat, jer cijepanje BiH ne može proći bez rata. Mi rat ne želimo ali isto tako ni podjelu BiH nećemo dozvoliti. Na to su nas obavezali naši najbolji sinovi, naši šehidi. Potrebno nam je jedinstvo više nego ikada, jedinstvo svih građana koji BIH vole i doživljavaju svojom domovinom I molim vas zbijmo redove I ostavimo po strani mešusobna nadmudrivanja. Ujedinomo se u najvažnijoj temi, a to je naša domovina BiH – poručio je Spahić.

Čestitke u povodu Dana nezavisnosti uputio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Amor Mašović, koji je između ostalog poručio negatorima i ovog praznik i svega što se dešavalo nakon njega, da je jasno zašto to čine.

- Čuvanje teško stečene nezavisnosti je preduvjet za ostvarenje slijedeća dva, iznimno važna cilja o kojima tako puno govorimo, a tako malo radimo na njihovom ostvarenju, a to su članstvo u EU i NATO-u a tek ostvarenjem tih ciljeva nezavisnost BiH bi bila trajno ovjerena i osigurana – naveo je Mašović.   

Program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Foči upotpunile su učeničke domoljubne recitacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.