open-navfaktor-logo
search
Veliki broj zvaničnika 
Dan nezavisnosti BiH obilježen u Washingtonu; Alkalaj: BiH se nalazi na historijskoj prekretnici
Povodom 32. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizovan je svečani prijem u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Washingtonu.
01.03.2024. u 09:52
get url
text

{$galerijaFotografija}

Prijemu je prisustvovao veliki broj američkih zvaničnika, uključujući predstavnike Minstarstva vanjskih poslova SAD-a, Kongresa, Bijele kuće, američke savezne države Maryland s kojom Bosna i Hercegovina ove godine obilježava 20. godišnjicu državnog partnerstva, kao i bosanskohercegovačke dijaspore koji žive širom SAD.

Među visokim zvanicama na prijemu su bili James O'Brien, pomoćnik državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena za evropske i euroazijske poslove, Gabriel Escobar, specijalni izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Stanley Brown, glavni zamjenik državnog sekretara SAD-a iz Biroa za političko-vojna pitanja.

Nakon intoniranja himni Bosne i Hercegovine i SAD, gostima se Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine u SAD-u, čestitajući Dan nezavisnosti BiH svim Bosancima i Hercegovcima u SAD-u i svima onima koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom.

Kako je saopćeno, Alkalaj je, govoreći o referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, istakao da je većina Bosanaca i Hercegovaca glasala je za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Na referendum je izašlo skoro dvije trećine, tačnije 64 posto građana s pravom glasa, a za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasalo je njih 99,7 posto, time potvrđujući njenu multikulturalnu i multietničku historiju sa opredjeljenjem da svi građani treba da imaju jednaka prava. Zemlje članice Evropske zajednice priznale su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije, 7. aprila, i Sjedinjene Američke Države, Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina postala je 22. maja 1992. godine članica Ujedinjenih nacija.

- Govoreći o trenutnoj situaciji u našoj zemlji, ambasador se osvrnuo na složenu političku dinamiku i socio-ekonomske izazove koji ometaju naš napredak ka jedinstvu i prosperitetu. Naglasio je da se Bosna i Hercegovina nalazi u ključnom trenutku i na historijskoj prekretnici te da nam je potrebna trajna podrška Amerike i naših saveznika kako bismo nastavili s neophodnim reformama i osigurali naš suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter - navedeno je u saopćenju iz Ambasade BiH.

Alkalaj je oručio da je budućnost u miru i integracijama, te da budućnost mora biti na strani svih onih koji vole svoju zemlju i žele da njihova djeca žive i napreduju u stabilnoj, slobodnoj i sigurnoj državi.

- Jedinstvo u našoj različitosti danas će donijeti prosperitetnije sutra - zaključio je Alkalaj.

Uime zemlje domaćina, obratio se pomoćnik državnog sekretara SAD James O'Brien, čije prisustvo je prepoznato kao snažan znak podrške i posvećenosti SAD Bosni i Hercegovini.

- U svom obraćanju je istakao da je Bosna i Hercegovina u vrijeme neposredno nakon proglašenja nezavisnosti bila izuzetan primjer za cijeli svijet kako je organizovala svoju samoodbranu i uspostavljala odnose, kao nova država, sa mnogim zemljama te sarađivala sa Ujednjenim nacijama. Bosna i Hercegovina je stala u odbranu nedužnih civila koji su svakodnevno bili izloženi zločinima, istakao je. Prisjetio se pregovora u Beču 1994. godine kada je nekoliko predstavnika iz Bosne i Hercegovine moralo da krišom izađe iz Sarajeva kroz tunel da bi došli na pregovore.

Zapanjujući osjećaj otpora i posvećenost branilaca Bosne i Hercegovine predstavljali su inspiraciju za sve strance koji su sarađivali s njima. Govoreći o trenutnoj situaciji, O'Brien je naglasio snažnu podršku SAD-a aspiracijama građana Bosne i Hercegovine te da će SAD zajedno sa evropskim partnerima učiniti sve da Bosna i Hercegovina ne propusti prilike koje joj se pružaju. Stoga, treba da postoji istinska nada ove godine, u vrijeme dok se obilježava ova godišnjica nezavisnosti, iako smo svjesni da je težak posao pred svima ali će SAD stajati uz Bosnu i Hercegovinu i pomoći u tome, istakao je. Radit ćemo zajedno, kao što smo radili od 1992. godine, a naročito 1995. godine, zaključio je g. O'Brien - istaknuto je u saopćenju.

Ambasada Vasingtoh, Dan nezavisnosti 1.jfif
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.