open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Dan nezavisnosti BiH: Položeno cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači
Delegacije svih nivoa vlasti su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.
01.03.2024. u 09:48
get url
text

U ime članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Denisa Bećirovića cvijeće su položili savjetnici. Cvijeće na mezarju položili su također i drugi predstavnici općinskih, kantonalnih i federalnih vlasti, kao i predstavnici boračkih organizacija.

{$galerijaFotografija}

Obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje himne. Svečanosti su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti i građani.

Tokom dana također će biti položeno cvijeće ispred spomen-obilježja Vječna vatra, kao i na Spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva. Na prigodne načine Dan nezavisnosti obilježava se u gradovima širom Bosne i Hercegovine, kao i u bh. dijaspori.

Građani Bosne i Hercegovine odabrali su put nezavisnosti na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine. Od 64 posto građana s pravom glasa koji su se odazvali glasanju, na pitanje da li su za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive, 99,44 posto glasalo je "za".

Za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum.. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

DSC_9401.JPG
1 od 31
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.