open-navfaktor-logo
search
Skupa oprema
Dan otvorenih vrata: U svakom trenutku 20 mostarskih spasilaca spremno za akciju
U sklopu projekta "Jačanje kapaciteta i razvoja gorskih službi spašavanja" Hercegovačka gorska služba spašavanja Mostar danas je organizovala Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg je posjetiocima predstavio dosadašnji rad, rezultate i opremu koju koristi u akcijama potrage i spašavanja.
25.08.2021. u 22:54
get url
text

Član HGSS-a Bojan Šunjić u izjavi za Anadolu Agency ispričao je kako mostarska posada godišnje prosječno bilježi oko 70 intervencija, te kako je u Mostaru godišnji prosjek oko 30 intervencija. Mostarski spasioci, kazao je, više djeluju u drugim gradovima i općinama.

- Imamo odličnu saradnju sa svima i drugima dosta pomažemo. Postoje akcije za koje je potrebno i po više stotina spasilaca. Zbog toga i postoji Savez gorskih službi spašavanja. Mi, recimo, dosta djelujemo u Međugorju.


Istina, i tamo postoji stanica, međutim u ovoj općini je više posla jer je broj posjetilaca ogroman, pa naše kolege dole ne uspijevaju sve to sami pokriti. Najčešće intervenišemo na visokim temperaturama ili zimi u planinama. Ljeti ljudi dospijevaju više na nepristupačne terene - naveo je Šunjić.

U svakom trenutku u mostarskoj stanici HGSS-a postoji 20 spremnih spasilaca. Ova stanica inače broji ukupno njih 35.

- Oprema koja nam je potrebna je dosta skupa. Novac je potreban i za česte obuke, za akcije... Imamo mnogo veću podršku lokalne u odnosu na više nivoe vlasti. Viši nivoi ne vole finansirati udruženja građana, a mi smo upravo to - kazao je Šunjić.

Mostarski spasioci su između ostalog u posljednje vrijeme pomogli kolegama i u Republici Hrvatskoj nakon razornih zemljotresa koji su najviše pogodili Petrinju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.