open-navfaktor-logo
search
Manifestacija u Sarajevu
Dana otvorenih vrata GSS-a: Hrabrim aktivistima potreban zakon o gorskim službama spašavanja
U okviru manifestacije "Novogradski dani 2022", organizirani su i Dani otvorenih vrata Gorske služba spašavanja Novi Grad Sarajevo, na kojima je predstavljen rad službe koja predano radi na spašavanju života građana i turista, javlja Anadolija.
19.06.2022. u 15:52
get url
text

U sklopu Dana otvorenih vrata održana je i pokazna vježba evakucija sa visine povrijeđenih u nosilima UT 2000.

Fahrudin Dobrača, rukovodilac Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo, kazao je kako su danas i jučer održali Dane otvorenih vrata u sklopu "Novogradskih dana Sarajevo 2022" te tako približili rad i postojanje GSS Novi Grad Sarajevo građanima.

 

- Veliki broj posjetilaca na ovoj našoj manifestaciji je bio i ljudi su mislili da se radi o profesionalcima koji za svoj rad dobijaju dobru plaću. Međutim, približili smo našim sugrađanima da se radi o volonterima, entuzijastima, altruistima - kazao je Dobrača.

Dodao je kako kroz jačanje kapaciteta GSS u Bosni i Hercegovini, prezentovali su opremu koju je donirala Vlada Češke i Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini, koji je nosilac tih aktivnosti.

- Borimo se da dobijemo zakon o gorskim službama spašavanja u Bosni i Hercegovini, tako da je ovaj vikend jako upotpunjen s mnogim aktivnostima - rekao je Dobrača.

Osvrnuvši se na pokaznu vježbu evakuacije unesrećenog, odnosno izvlačenje povrijeđene osobe iz kanjona, rekao je kako su upotrijebljena nosila UT 2000 koja su donirana kroz ovaj projekt češke razvojne agencije za saradnju.

Istakao je kako su međunarodne organizacije prepoznale rad i trud gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini, a projekti su organizirani i s turskom Agencijom za koordinaciju i saradnju (TIKA), te Ministarstvom sigurnosti BiH, što je pomoglo u obučavanju kadra GSS Novi Grad Sarajevo.

- GSS Novi Grad Sarajevo ima pet instruktora potrage i spašavanja u prirodi i devet instruktora potrage i spašavanja u urbanim sredinama, tj. potraga i spašavanje u zemljotresima, odnosno ruševinama - pojasnio je Dobrača.

Kazao je kako je pokrenuta i edukacija obuke i spašavanja na vodi i pod vodom, tj. dobili su novu dimenziju gdje se kopneno spašavanje i spašavanje na vodi i pod vodom ne može porediti.

- U oktobarskim poplavama prošle godine smo imali s našom Civilnom zaštitom aktivnost spašavanja i evakuacije naših sugrađana u zoni Rajlovca gdje je bio najveći dio poplava u Kantonu Sarajevo, tj. na našoj općini najveći val se zadesio - naveo je Dobrača.

 

Kazao je kako su mislili da znaju dosta, ali su se ovom obukom koju su proveli instruktori iz Turske, uvjerili u suprotno.

U toku je obuka šest pripadnika obuke spašavanja na vodi i pod vodom.

Dodao je kako je riječ o značajnoj pomoći i da je i oprema skupa. Osvrnuo se i na vozilo koje je donirala TIKA i turske vlasti, a koje je korišteno u mnogim akcijama spašavanja građana i turista.

Dobrača je istakao kako su građanima uvijek dostupni za pomoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.