open-navfaktor-logo
search
Isplative investicije
Danas je Svjetski dan turizma: U BiH hrli čitav svijet, no kako je učiniti još više poželjnom destinacijom?
Svjetski dan turizma ove godine obilježava se pod sloganom "Turizam i zelena ulaganja". Sloganom se želi naglasiti da samo zdrav okoliš garantuje dugoročan prosperitet od turizma.
27.09.2023. u 20:38
get url
text

Podsjetimo, krajem augusta, Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, usvojila Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele - Transfer za razvoj turizma u FBiH, utvrđen ovogodišnjim Budžetom FBiH u ukupnom iznosu od 2.000.000 KM. Ovim sredstvima obuhvaćeno je šest programa. Svrha programa je podrška i poticaj razvoju turizma u FBiH, kao i razvoju održivog turizma, istaknuto je na internet stranici Vlade Federacije BiH. 

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma kazali su kako su svjesni "važnosti očuvanja okoliša i biološke raznolikosti, odnosno cjelokupne prirodne baštine koja s kulturnom baštinom čini okosnicu turističke ponude bilo koje turističke destinacije".

- Ništa od toga ne može biti bez motiviranih ljudi. Jedan od prioriteta nam je stoga investiranje u ljude kao najvažniji dio za uspjeh naše turističke agende bazirane na zelenim politikama. Svjetski dan turizma neka bude podstrek da se dodatno osvijestimo kakve nam prilike turizam nudi te za sve ono što nam je potrebno da ih iskoristimo, a to su: zapošljavanje i obrazovanje, ulaganje u inovacije, digitalizaciju te tehnologiju i poduzetništvo - stoji u pismu Nasihe Pozder, federalne ministrice turizma i okoliša, koje je objavila povodom Svjetskog dana turizma. 

U realizaciji svega navedenog od neizmjerne važnosti je, ističe, i "Strategija razvoja turizma FBiH, koja upravo u danima obilježavanja Svjetskog dana turizma treba biti usvojena u Parlamentu Federacije BiH".

- Nadam se da ćemo u narednim godinama svi zajedno raditi na boljem pozicioniranju naše zemlje na turističkoj karti svijeta, kojom ostanu oduševljeni i najpoznatiji svjetski stručnjaci u oblasti turizma - pojasnila je ministrica.  

U periodu januar – juli 2023. godine Bosnu i Hercegovinu je posjetilo 938.744 turista, što je za 20,7 posto više u odnosu na isti period 2022. godine. Ostvarena su 2.002.753 noćenja, a tu je riječ o povećanju za 16,5 posto u odnosu na period januar – juli 2022. godine. 

Kako je saopćila Fena, u strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (16,1 posto), Srbije (14,2 posto), Turske (7,7 posto), Slovenije (7,0 posto), Njemačke (4,5 posto), Saudijske Arabije (3,6 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (3,4 posto), SAD (3,3 posto), Crne Gore (2,9 posto), i Austrije (2,8 posto), što je ukupno 65,4 posto. 

Turisti su tokom svojih posjeta najviše boravili u Sarajevu i Mostaru, a vrlo rado su posjećivali i Nacionalni park Una, vodopad Kravice, selo Lukomir...

Direktor Turističke zajednica KS, Haris Fazlagić, najavio je danas na panel diskusiji održanoj na Igmanu da će tokom predstojećih prezentacija na sajmovima širom svijeta staviti fokus na zaštićena područja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.