open-navfaktor-logo
search
Dešavanja u Neumu
Danas ključni dan pregovora: Od bh. lidera ni glasa, međunarodni predstavnici optimistični
Drugi je dan službenih pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini koji se vode u Neumu.
29.01.2022. u 09:38
get url
text

Kako smo do sada saznali, na dnevnom redu pregovora nalazi se prijedlog Europske unije i SAD-a koji se odnosi na paket mjera s ciljem poboljšanja integriteta i transparentnosti izbornog procesa u BiH, a rasprava se jučer vodila o opsežnom paketu od 70 stranica koji govori o unaprjeđenju izbornog procesa.

VEZANI TEKST - Ovo su dijelovi dokumenta o kojem se pregovara u Neumu

Od europskih i američkih izaslanika do sada smo čuli optimizam i uvjerenje kako će na ovim, prema mišljenju mnogih, posljednjim pregovorima doći do rješenja koje će biti prihvaćeno i usvojeno u parlamentarnoj proceduri.

Posebni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za nadgledanje procesa izborne reforme u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer naglasio je da je atmosfera pozitivna, ali i ozbiljna s obzirom na to da je na stolu mnogo izazova i teških pitanja koje treba riješiti.

Po njegovim riječima, predstavnici SAD-a i EU ne bi u Neumu trošili bilo čije vrijeme da ne postoji mogućnost rješavanja problema.

S druge strane, bosanskohercegovački političari koji su učesnici pregovora, prema preporukama međunarodnih učesnika, suzdržali su se od komentara u medijima.

Događaj u Neumu zatvoren je za javnost, a informacije se pružaju na kapaljku.

Brojne reakcije pri tome dolaze od onih koji su odbili ili nisu dobili poziv za učešće.

Željko Komšić (DF) kazao je kako je "bizarno kalkulirati s ograničenim izmjenama Ustava i Izbornog zakona dok vlast u RS-u ruši ustavni poredak".

Državni parlamentarac SDP-a Saša Magazinović ističe da je potrebno normalizirati funkcioniranje institucija BiH, povući odluke Narodne skupštine RS-a o povlačenju nadležnosti s razine BiH na entitet i poništiti izglasane zakone, te kako se tek onda može razgovarati o Izbornom zakonu.

Predstavnici Naše stranke poručili su kako ne žele učestvovati u razgovorima koji ignoriraju njihove prijedloge za izmjene izbornih pravila na tragu građanske države.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je političke snage u BiH da konstruktivno rade na novom Izbornom zakonu, ističući da će opći izbori biti održani na jesen sa ili bez novog Izbornog zakona.

VEZANI TEKST - Schmidt: Izbori u BiH će biti održani najesen 2022. sa ili bez novog Izbornog zakona BiH

Iako su međunarodni predstavnici kazali kako su danas na pregovore pozvani članovi Interresorne radne skupine za izmjenu izbornoga zakona, članovi iz Republike Srpske potvrdili su da neće doći.

Branislav Borenović (PDP) i Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) poručili su da neće prisustvovati pregovorima, dok su Sredoje Nović (SNSD) i Snježana Novaković-Bursać (SNSD) kazali kako nisu dobili poziv.

- Uprkos tome, smatram da stranke iz Federacije BiH trebaju postići dogovor oko pitanja izbora članova Predsjedništva i Doma naroda kako bismo se tek tada mi eventualno uključili u razgovore - kazala je u izjavi za Fenu Novaković-Bursać.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.