open-navfaktor-logo
search
Izmjene Statuta
Danas kongresi SDP-a i Naše stranke: Hoće li Nikšiću biti produžen mandat, Forto jedini kandidat za predsjednika
Socijaldemokratska partija i Naša stranka danas će u Sarajevu održati kongrese. 
10.06.2023. u 08:44
get url
text

SDP-ov će biti izvještajnog karaktera, a planirano je i usvajanje izmjena Statuta SDP-a koje će biti čisto tehničke prirode. Međutim, postoji mogućnost i da se mijenjaju neke odredbe Statuta kojim bi se stvorila mogućnost da Nermin Nikšić produži svoj mandat predsjednika stranke. Za izmjenu statute potrebna je dvotrećinska većina delegate na Kongresu.

Kongres SDP-a trebao bi donijeti i odluku o datumu održavanja redovnog Kongresa, a kojem prethode unutarstranački izbori, kako bi bio izabran novi predsjednik i novo stranačko rukovodstvo.

Prvobitno je bilo planirano da se redovni Kongres na kojem bi se birao predsjednik i stranačko rukovodstvo održi u oktobru ove godine, ali se sada razmatra i varijanta da bude održan nakon lokalnih izbora 2024. godine.

Na Kongresu Naše stranke će biti biran predsjednik, potpredsjednici i članovi Glavnog odbora.

Kandidat za predsjednika je aktuelni predsjednik Edin Forto dok su kandidati i kandidatkinje za potpredsjednike: Alen Girt (vijećnik u Općinskom vijeću Centar i u Vijeću Grada Sarajeva), Amir Hasičević (ministar trgovine u Vladi FBiH), Behija Kulović (zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona), Damir Arnaut (zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH), Mersiha Jogunčić (vijećnica u Općinskom vijeću Gračanice) i Vildana Bešlija (zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo).

Na dnevnom redu naći će se izmjene dopune Statuta Naše stranke te Programska deklaracija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.