open-navfaktor-logo
search
Sjednica Nezavisnog odbora
Danas odluka o konkursu za novog direktora SIPA-e
Prema Poslovniku o radu Nezavisnog odbora, konkurs mora biti raspisan tri mjeseca prije isteka mandata aktuelnom direktoru
AUTOR: A.G. - Z.
20.05.2024. u 10:06
get url
text
Odluka o konkursu za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) trebala bi biti donesena danas na sjednici Nezavisnog odbora koja je zakazana u 17.15 sati, potvrđeno je za Faktor.
Kako smo ranije pisali, aktuelnom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu kojeg je Vijeće ministara imenovalo 2020. godine, mandat istječe u julu ove godine. 
Prema Poslovniku o radu Nezavisnog odbora, konkurs mora biti raspisan tri mjeseca prije isteka mandata aktuelnom direktoru.
Direktora i zamjenika direktora imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog ministra sigurnosti, sa liste kandidata koju dostavi Nezavisni odbor, na mandat od četiri godine, uz mogućnost reimenovanja u drugom narednom mandatu.
Podsjetimo, prošlog mjeseca bilo je više pokušaja održavanja sjednica Nezavisnog odbora, međutim članovi su spriječenost dolaska na sjednicu pravdali medicinskim razlozima. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.