open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Sarajevo
Danas počinje suđenje Abdulahu Skaki i ostalima
U Općinskom sudu u Sarajevu za danas je najavljen početak suđenja bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki, protiv kojeg je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo optužnicu za zloupotrebu položaja i druga povezana krivična djela. 
31.01.2024. u 08:49
get url
text

Optužnica je potvrđena protiv Skake, Amela Kolovrat, Farisa Foče, Hasana Mrkonje i Džanele Kacila.

Na ročištu održanom u septembru prošle godine Skaka, Kolovrat, Fočo i Mrkonja negirali su krivnju, dok je Džanela Kacila sa Tužilaštvom zaključila sporazum o priznanju krivnje i protiv nje će se voditi odvojeni postupak.

Na današnjem ročištu trebala bi biti pročitana optužnica i iznesene uvodne riječi.

Skaka je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina, a Kolovrat za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, dok se Kacila, Fočo i Mrkonja terete za obmanu pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti.

Bivši gradonačelnik Sarajeva se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u Općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike. Optužen je i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada Sarajeva.

Kako se navodi u optužnici, Skaka je davao grant sredstva o njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove porodice. On je uz pomoć optužene Kolovrat, bivše pomoćnice za finansije i budžet Grada, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama, odnosno njihovim predsjednicima – Kacili, Foči i Mrkonji.

Prema navodima, optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac u iznosu od 48.000 KM.

U dijelu optužnice koja se odnosi na povredu izbornog integriteta, Skaka se tereti i da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac vijećnicima, uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za drugi mandat na toj poziciji.

Optužen je i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je Grad dobio, kao i da je novac iz budžeta, predviđen za povratničku populaciju, usmjerio za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo, gdje se nalazi i njegova vikendica.

Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki u vezi s dovođenjem projekta bolida Formule E.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.