open-navfaktor-logo
search
Otvorena biračka mjesta
Danas prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo - Dženan Selimbegović ili Irfan Čengić
Danas se održavaju prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo. Biračka mjesta su otvorena jutros u sedam, a zatvaraju se večeras u 19 sati, saopćila je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine.
29.10.2023. u 07:57
get url
text

{$galerijaFotografija}

Građani mogu birati između dva kandidata - Irfana Čengića (Socijaldemokratska partija BiH) i Dženana Selimbegovića (Stranka demokratske akcije). Njihove kandidature je ranije ovjerila Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine.

Općinska izborna komisija (OIK) Stari Grad potvrdila je da su jutros u sedam sati otvorena sva biračka mjesta na području te općine. Istovremeno, na terenu su i mobilni timovi. Sedam mobilnih timova obići će unaprijed utvrđene lokacije.

Predsjednica Komisije Nevzeta Mulalić izjavila je da se sve odvija prema ranije utvrđenom planu.

- Svih 46 biračkih mjesta u Starom Gradu jutros je otvoreno, a pravo glasa u općini Stari Grad ima 36.195 birača. Prvi presjek izlaznosti na Prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Općinska izborna komisija imat će u 11 sati - izjavila je Mulalić, piše Fena.

Općinska izborna komisija Stari Grad bila je aktivna od ranih jutarnjih sati, započeli su rad u šest sati u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo. Svi članovi Općinske izborne komisije na raspolaganju su predsjednicima biračkih odbora da bi pružili dodatne informacije i pojašnjenja vezana za glasački proces.

Rad Općinske izborne komisije Stari Grad pratit će tri supervizora Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, a od jutros od šest sati prisutna je Tatjana Trifković.

- Građani koji imaju pitanja mogu se obratiti Centru za birački spisak u Općini Stari Grad Sarajevo ili putem telefona 033/282 391 - navode iz Općine Stari Grad. 

Prema informacijama Centralne izborne komisije BiH, za prijevremene izbore je upisano ukupno 36.195 birača, i to 35.601 redovnih, osam lično i 586 za glasanje putem pošte. Posredstvom mobilnog tima će moći glasati 179 birača.

Biračka mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i za glasanje u odsustvu pridružena su redovnim.

Izborna šutnja počela je jučer u sedam sati i trajat će do zatvaranja glasačkih mjesta.

Dženan Selimbegović i Irfan Čengić

Procijenjeno je da će troškovi ovih izbora iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH biti 89.500 KM, dok će općina imati dodatne izdatke za naknade članovima biračkih odbora i druga manja davanja, pa će ukupni troškovi biti poznati nakon izbora.

Centralna izborna komisija BiH je imenovala tri supervizora za nadgledanje zakonitosti provođenja ovih izbora i koordinaciju te blagovremeno izvještavanje Komisije o svim relevantnim činjenicama i okolnostima.

Prijevremeni izbori za novog načelnika općine Stari Grad organizirani su jer je dosadašnji načelnik Ibrahim Hadžibajrić uhapšen u maju zbog sumnje da je počinio više nezakonitosti.

- Odziv birača na redovnim biračkim mjestima do 11 sati Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će saopćiti u 12 sati. Predsjednik Centralne izborne komisije BiH dr. Suad Arnautović će danas u 10:30 sati posjetiti Općinsku izbornu komisiju Stari Grad Sarajevo, a nakon toga će biti u obilasku biračkih mjesta smještenih u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će prve preliminarne rezultate objaviti večeras do 22:30 sati na internet stranici www.izbori.ba - saopćio je CIK.

IMG_20231029_082936.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.