open-navfaktor-logo
search
Opći izbori
Danas rok za objavu izbornih rezultata: CIK najavljuje sjednicu, Dodik prijavu
Hoće li biti ispoštovan rok za objavu utvrđenih rezultata? I hoće li biti uvršteni i oni za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske. Iz CIK-a su za danas najavili sjednicu sjednicu, a lider SNSD-a Milorad Dodik podnošenje krivične prijave ako se rok probije.
22.10.2022. u 08:35
get url
text

Prema neslužbenim informacijama, CIK bi danas trebao objaviti utvrđene rezultate, ali će izostati oni za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske jer brojanje glasova za taj nivo iz pojedinih općina i gradova još traje. Oni koji nisu podržali odluku CIK-a o ponovnom brojanju kažu, ti rezultati bit će nelogični.

- Kada se objave sutra preliminarni rezltati izbora, onda tek se mogu ulagati prigovori i onda teku rokovi za stranke da mogu ulagati prigovore, a onda kasnije i žalbe Apelacionom sudu BiH. Ne znam kakvu će odluku donijeti CIK ali ako se ponište izbori, i to potvrdi Sud BiH onda CIK mora ponoviti izbore na tim biračkim mjestima gdje su poništeni rezultati izbora - kaže Vehid Šehić, bivši član CIK-a za N1.

Ukoliko danas ne bude preliminarnih rezultata, bit će podnesene krivične prijave protiv svakog člana CIK-a, kategoričan je lider SNSD-a Milorad Dodik. Njegova pobjeda je, tvrdi, neupitna, što je, kaže, pokazalo i ponovno prebrojavanje. Najavljuje i mogućnost donošenja zakona o izborima u Republici Srpskoj.

VEZANI TEKST - Najavljeno, ali nije zakonski rok: Hoće li CIK do sutra utvrditi rezultate izbora
 

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, je prije nekoliko dana kazao da do 22. oktobra rade na utvrđivanju rezultata.

- Do 22. oktobra, kako je zakonom i podzakonskim propisima CIK-a utvrđeno, mi utvrđujemo rezultate, radimo na utvrđivanju rezultata. Ne možemo utvrditi ako postoje određene nejasnoće, problemi kao ovaj (ponovno brojanje galsova za predsjednika i potpredsjednike RS-a, op. a.). Kad utvrdimo te rezultate, dat ćemo prostor da se podnesu zahtjevi za otvaranje vreća, ponovno brojanje i tako dalje, i onda ih potvrđujemo u skladu sa članom 5.30, kad se završe i sudske žalbe, tužbe, prigovori - rekao je Arnautović.

Na pitanje hoće li danas utvrditi rezultate, iz CIK-a su nam kazali da će javnost biti obaviještena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.