open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Danas se navršavaju dvije godine od preseljenja na bolji svijet ministra Salke Bukvarevića
Danas se navršavaju dvije godine otkako je na bolji svijet od posljedica zaraze koronavirusom preselio federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.
29.07.2022. u 07:58
get url
text

Bio je ponosan što je u njegovom ministarskom mandatu donesen Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a na koji je ova populacija čekala deset godina.

Ponosan što je potjecao iz rudarske porodice 

Bukvarević je u toku agresije na našu zemlju bio pripadnik elitne jednice Armije RBiH "Crni labudovi". Rođen je u Kalesiji 1967. godine.

U jednom od intervjua za Faktor ministar Salko Bukvarević je rekao kako se ponosi što potječe iz rudarske porodice.

- Dolazim iz rudarske porodice gdje je i djed rahmetli bio rudar, poginuo je u rudarskoj nesreći. Otac je penziju zaradio u rudniku. Tako da mi u Tuzli često imamo primjer da su porodice rudarske po opredjeljenju. Time se ponosim - kazao nam je tada Bukvarević koji je završio Rudarsko-geološko-građevinski fakultet u Tuzli. Tu je magistrirao i doktorirao.

Bukvarević je uz najveće počasti ukopan u haremu Džindijske džamije u Tuzli.

Bunar pitke vode u Nigeru

Saborci Salke Bukvarevića u dalekoj zemlji Niger, gdje se teško dolazi do pitke vode, njemu u čast, izgradili su bunar.

- Njegovi saborci iz rata, jedna mala ekipa ljudi, razmišljala je kako se možemo zahvaliti našem rahmetli Salki za sve što je uradio u ratu, a Boga mi i u miru, posebno za boračku populaciju, za svoje prijatelje, za sve ljude sa kojima je sarađivao i svi ljudi koji su ga poznavali mogu reći da je on čovjek koji je zaslužio da mu se nakon svega zahvalimo – kazali su njegovi prijatelji i saborci.

Ističu kako su razmišljali i sa vjerske strane šta bi to najbolje bilo uraditi, a da bude i hajr u čast rahmetli Bukvarevića.

- Odlučili smo se za izgradnju bunara u Africi jer znamo kolika je potreba za vodom u tom području i da porodice nemaju priliku da imaju pitku vodu. Aktivnost je trajala oko godinu dana, mi smo odavde pratili taj proces.

Željeli smo da se ovjekovječi i jednim prigodnim videom, a najvažnije je da mi molimo dragog Gospodara da to našem Salki bude upisano u sevap jer kako smo naveli i hadis: Kad čovjek umre, prestaju sva njegova djela, osim u tri slučaja: ako ostavi trajno dobro djelo (vakuf), ako ostavi znanje kojim se drugi koristi i ako ostavi dobro dijete koje će za njega dobro činiti – kazali su tada za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.