open-navfaktor-logo
search
Traže veće plaće
Danas štrajk upozorenja radnika u zdravstvu KS: Neće im se pridružiti članovi doktorskog i sindikata medicinskih sestara
Zdravstveni i nezdravstveni radnici, članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, danas će u vrijeme pauze u toku radnog dana izaći ispred svojih zdravstvenih ustanova i održati štrajk upozorenja.
23.01.2023. u 09:55
get url
text

Odluku o održavanju štrajka donio je Glavni odbor Sindikata na sjednici koja je održana 29. decembra prošle godine.

Uslijedilo je to nakon neuspjelog postupka mirenja sa Vladom Kantona Sarajevo, a s ciljem zaštite dostojanstva radnika u zdravstvu u KS i postizanja dogovora o dopuni i usaglašavanju Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS, te radi usaglašavanja neto satnice sa porastom troškova života.

VEZANI TEKST - U ponedjeljak polusatni štrak upozorenja članova Sindikata radnika u zdravstvu KS

- Vlada KS i resorno Ministarstvo zdravstva nisu imali sluha da se naprave izmjene i dopune Kolektivnog ugovora koji je potpisan u aprilu 2022. godine. Nakon neuspjelog mirenja mi smo odlučili da ovim putem tražimo svoja prava - kazao je Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Današnjem štrajku upozorenja radnika u zdravstvu KS neće se pridružiti članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije KS i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS, barem tako su nam jutros kazali njihovi predsjednici prim. dr. Izet Hočko i Elvedin Vatreš.

Prim. dr. Izet Hočko

- Mi nemamo odluku Skupštine Sindikata i samim tim nećemo se pridružiti današnjem štrajku upozorenja Sindikatar radnika u zdravstvu KS - kazao nam je kratko Hočko.

Prema riječima Vatreša, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara KS predao je dokumentaciju Vladi KS i resornom ministarstvu kako bi ušli u pregovore za povećanje plaća.

- Podržavamo svaku sindikalnu aktivnost, ali sada očekujemo odgovor Vlade i Ministarstva zdravstva, pa se nećemo pridružiti današnjem štrajku upozorenja. Nakon što dobijemo odgovor odlučit ćemo šta ćemo dalje raditi - rekao je Vatreš.

Elvedin Vatreš

Podsjetimo, na sastanku Koordinacije sindikata u Kantonu Sarajevo, koji je odražan 28. decembra prošle godine, a koju čini i Sindikat radnika u zdravstvu KS, donesena je odluka da se, zbog nedostatka dobre volje druge strane: Vlade Kantona Sarajevo, uprava ustanova i preduzeća u djelatnostima zdravstva i komunalne privrede prema 22.000 radnika, u ponedjeljak - 23. januara 2023. godine organizira štrajk upozorenja u trajanju od sat vremena, počev od 11.55 sati, do 12.55 sati.

Međutim, Koordinacija sindikata na sastanku odražnom 18. januara donijela je odluku o prolongiranju štrajka upozorenja koji će se po novom održati 22. februara sa početkom u 11.55 sati i trajat će 60 minuta, odnosno do 12.55 sati u osnovnim i srednjim školama, predškolskim, ustanovama kulture i socijalne zaštite, MUP-u i Upravi policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva, u kojima sindikati koji čine Koordinaciju sedam sindikata imaju sindikalne podružnice.

VEZANI TEKST -   Koordinacija sindikata KS odlučila: Štrajk upozorenja najavljen za 23. januar održat će se 22. februara
 

- Odlučeno je da se novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo kroz socijalni dijalog, a prije utvrđivanja nacrta, odnosno prijedloga budžeta KS, finansijskog plana Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja KS i komunalne privrede KS pruži mogućnost da sporazumno sa Koordinacijom sindikata dogovori povećanje plaća svim radnicima u osnovnim i srednjim školama, predškolskim, ustanovama kulture i socijalne zaštite, MUP-u i Upravi policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva u 2023. godini u netto iznosu od 120 KM, počev od 1. januara 2023. godine – naveli su prošle sedmice iz Koordinecije sedam sindikata KS.

Dodačli su, "u slučaju da se sa novim sazivom Vlade KS ne postigne dogovor, pristupit će se realizaciji ove i Odluke Koordinacije sindikata od 28. decembra prošle godine".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.