open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Danas štrajk upozorenja u srednjim školama i ustanovama kulture u Sarajevu
Vlada Kantona Sarajevo ostala je gluha i nijema na naše zahtjeve, navode iz Sindikata
26.12.2019. u 08:12
get url
text

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, Kantonalni odbor Sarajevo, donio je odluku da se danas u Domu sindikata u Sarajevu, sa početkom u 11 sati održi štrajk upozorenja u svim srednjim školama i ustanovama kulture u Kantonu Sarajevo.

- Razlog za organizaciju štrajka upozorenja treba tražiti u činjenici da je Vlada Kantona Sarajevo ignorisala zahtjeve sindikata oko definisanja osnovice za obračun plaće u 2020. godini u iznosu od 330,00 KM. Vlada Kantona Sarajevo ostala je gluha i nijema na naše zahtjeve i utvrdila Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu bez uvažavanja naših opravdanih zahtjeva. Ovaj štrajk upozorenja podržalo je 2.590 članova sindikata i koji su svojim potpisima dali za pravo sindikatu, a time i garanciju da će učestvovati u akcijama sindikata - navodi se u saopćenju Sindikata.

Danas će zasjedati i Skupština Kantona Sarajevom koja će usvajati Budžet Kantona Sarajevo što je, kako se kaže u saopćenju Sindikata, prilika da se skrene pažnja zastupnicima na ugrožavanje prava i uvažavanje opravdanih zahtjeva radnika u obrazovanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.