open-navfaktor-logo
search
Begova džamija
Dani o Allahovom Poslaniku: U Sarajevu održana centralna mevludska svečanost
Povodom manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku "Selam, ya Resulallah" u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održana je centralna mevludska svečanost.
29.10.2020. u 13:48
get url
text

Mevlud, kao istaknuti dio islamske tradicije Bošnjaka, ove godine je jedna od centralnih aktivnosti koja obilježava manifestaciju koju po 16. put organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s. U okviru manifestacije održat će se mevludske svečanosti po općinama kao i mevludi za žene.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar ef. Velić rekao je da islamska tradicija Bošnjaka i način na koji bosanski muslimani na ovim prostorima prakticiraju vjeru bazirana je na čistoj ljubavi. 

- Svi naši propisi, koje mi ovdje prakticiramo, vjerski islamski propisi zasnivaju se na konceptu ljubavi. Naš koncept života i vjerovanja u BiH, kada je riječ o bosanskim muslimanima, jeste koncept čiste ljubavi. Naš Stvoritelj je ljubav, naša je vjera ljubav, stoga se i svi naši običaji koje imamo u BiH zasnivaju na ljubavi. Stoga je naša poruka našim vjernicima, u ovim za nas važnim danima, da pronađu ljubav u svojim srcima i da tu ljubav po uzoru na našeg poslanika Muhameda a.s., dijele sa ljudima oko sebe - pojasnio je Velić.

Kako je kazao, poruka ovogodišnje manifestacije "Selam, ya Resulallah" jeste lijepa riječ.

- Stoga, pozivamo naše vjernike da, kako je to kazao naš Poslanik, kazuju lijepe riječi. Lijepa riječ pokreće i budi ljubav. Lijepa riječ je snažna, a tih govor je prodoran. Treba da poštujemo riječi i kazivanja Božijeg poslanika, sve preporuke, da čuvamo istinske vrijednosti. Ovi dani nas vraćaju u naša duhovna prostranstva i čista stanja - rekao je Velić.

Glavni ciljevi manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, ya Resulallah" su doprinijeti afirmaciji kulture i tradicije naroda BiH, predstavljanje života Božijeg Poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promocija islamske umjetnosti sa posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, podsticati na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, sa naglaskom na lijepu riječ.

Manifestacija "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, ya Resulallah" trajat će do 16. novembra.

Ovogodišnji centralni mevlud Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera, bit će održan u Gradskoj džamiji u Bihaću s početkom u 18.30 sati, a ovim mevludom bit će obilježen i značajni jubilej za Islamsku zajednicu i naše društvo u cjelini - 50. godišnjica kontinuiranog izlaženja Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.