open-navfaktor-logo
search
Pismo majke iz Sarajeva
Danima pokušavala dobiti ispričnicu za dijete koje je bilo bolesno, na kraju morala "okrenuti jedan broj telefona"
Na email adresu redakcije Faktor stiglo je pismo stanovnice Sarajeva, koje je željela ostati anonimna, u kojoj govori o neugodnom iskustvu koje je 3. oktobra doživjela u Domu zdravlja Centar.
05.10.2022. u 08:04
get url
text

Kako u pismu stoji, "njen sedmogodišnji sin je 22. septembra vraćen iz škole jer se nije osjećao dobro, a ubrzo mu se i otac vratio s posla zbog groznice i temperature".

Svi u porodici imali COVID-19

- Obojicu smo sutradan testirali kućnim testom i bili su pozitivni na COVID-19. Sve smo odmah prijavili ljekaru porodične medicine koji nam je kazao kako izolacija sada traje sedam dana. Naredne sedmice zvala sam Dom zdravlja Centar kako bi prijavila školskom odjeljenju bolest djeteta zbog ispričnice, ali sestra nije uzela podatke djeteta i nije me obavijestila da dođemo nakon završetka izolacije - navodi sugrađanka.

Kako su joj članovi porodice zaraženi, i ona, kako dalje piše, počinje osjećati simptome, a test također pokazuje COVID-19.

- Nakon istekle izolacije prošlog petka (30. septembar) suprug je otišao sa sinom u Dom zdravlja Centar kako bi uzeli ispričnicu, ali je nije mogao dobiti. Razlog je što dijete nismo doveli pod temperatorom od 38,5 stepeni na pregled, pa ga zbog toga nema evidentiranog u sistemu. A kad te nema u sistemu, nema te nigdje, posebno se ne smiješ usuditi zatražiti ispričnicu. Nakon toga mene u subotu uvjeravaju u Domu zdravlja da će sve biti uredu, da ću dobiti ispričnicu, ali da trebam po nju doći u ponedjeljak - 3. oktobra - stoji u pismu sugrađanke.

Kako dalje piše, "sugrađanka je u ponedjeljak otišla u Dom zdravlja gdje je čekala sat i po, ali nije dobila ispričnicu za dijete".

- Mlada i nadobudna doktorica, jer sam je ja tako doživjela nakon razgovora s njom, poslala me je direktorici ustanove. Uspijevam doći samo do sekretarice koja me vraća doktoricama, a one mi govore da dođem oko 13 sati kad dođe njihova šefica. Umorna i ljuta okrenula sam jedan broj telefona nakon čega sam odmah dobila ispričnicu. Dakle, u JU Dom zdravlja KS ispričnicu možete dobiti odmah ako imate štelu, u suprotnom vozat će vas danima za papirić kojim dijete koje je bilo bolesno mora opravdati izostanak sa nastave. Šta da kažem nakon svega, osim neka je sram i doktora i direktoricu i vas, ministre Harise Vraniću, što sam morala proći "kroz vaš uređeni zdravstveni sistem" i što sam morala "potegnuti štelu" zbog obične ispričnice. Sram vas bilo i što očekujete novac ili barem da vas nazove neko da biste radili svoj posao za koji ste plaćeni - navodi se u pismu sugrađanke.

Ljekar mora pregledati dijete

No u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo kažu "kako je ljekar taj koji treba pregledati dijete i ustanoviti dijagnozu, što u ovom slučaju nije učinjeno jer ga majka nije dovela u zdravstvenu ustanovu".

- Majka je samoinicijativno dijete testirala antigenskim testom, koji je, a što smo u prethodnom periodu pandemije često isticali, vrlo nepouzdan prva dva dana od početka simptoma. Prava klinička slika razvija se četvrti i peti dan od početka simptoma, i vrlo je važno bilo dijete, bez obzira na visoku temperaturu, dovesti kod ljekara koji bi, nakon pregleda, ustanovio pravu simptomatsku sliku. To je važno učiniti i zbog eventualnih komplikacija. Temperatura nije alibi da roditelj dijete ne dovede na pregled jer mi u svim pedijatrijskim i školskim odjeljenjima imamo prostor za zdravu i bolesnu djecu. Dakle, u ovom slučaju zaobiđen je ključni korak, a to je ljekar, što je princip dobre ljekarske prakse - istakao je Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

Epidemiološka situacija u KS je dobra, pa i zbog toga, neprihvatljivo je, kako dodaje Šarkić, da se bilo ko, u ovom slučaju dijete, "liječi na daljinski".

- Zašto dijete koje ima temperaturu 38,5 stepeni "liječiti na daljinski" i da ljekar, koji je odgovoran, nagađa šta bi mogao biti uzrok temperature? Što se tiče "štele" - trebamo se boriti protiv takvih stvari. Ne znam da se to može tretirati afirmativno, naročito ako je istina da je majka "potegnula" telefonski razgovor da izvrši pritisak na ljekara. To ćemo mi tretirati interno. Ne možemo dozvoliti da neko telefonski vrši pritisak na ljekara koji nije ni vidio dijete da bi se institucijom "štele" dobila ispričnica. Poznato je da roditelj do tri dana može opravdati izostanak djeteta iz škole. U ovom slučaju radi se o izostanku od sedam dana uz neispostavljenu dijagnozu - naglasio je Šarkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.