open-navfaktor-logo
search
Uputila inicijativu
Đapo traži da DKPT preuzme zaštitu Partizanskog groblja u Mostaru: Šta je s FUP-om i lokalnom policijom
Edita Đapo, zastupnica SBB-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, uputila je inicijativu kojom se Direkcija za koordinaciju policijskih tijela zadužuje da preuzme čuvanje i zaštitu objekta Partizansko groblje u Mostaru.
16.07.2022. u 12:32
get url
text

O ovoj inicijativi izjašnjavat će se zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na idućoj sjednici 27. jula.

U obrazloženju te inicijative Đapo je navela da je Partizansko groblje proglašeno nacionalnim spomenikom BiH, da je česta meta vandala pa su tako zasad nepoznati počinioci u noći sa 14. na 15. juni uništili više od 600 nadgrobnih spomen-ploča, te da je "od iznimne važnosti da se ovaj spomenik zaštiti od vandalskih napada u budućnosti".

VEZANI TEKST - Partizansko spomen-groblje u Mostaru potpuno devastirano: Razbijeno svih 700 ploča

Zanimalo nas je zašto da Direkcija za koorodinaciju policijskih tijela (DKPT) bude ta koja će čuvati Partizansko groblje, posebno imajući u vidu njene nadležnosti da čuva i štiti zvaničnike i objekte organa Bosne i Hercegovine.

Prema zakonu, poslovi iz nadležnosti Direkcije su, između ostalog, komunikacija, saradnja i koordinacija između policijskih tijela BiH, komunikacija i saradnja s odgovarajućim stranim i međunarodnim organima u vezi s pitanjima policijskih poslova od međunarodnog značaja ili zajedničkog interesa, organiziranje i provođenje fizičke i tehničke zaštite lica i objekata organa BiH i diplomatsko-konzularnih organa koji se posebno štite.

Odgovor Đapo čekamo, dok je Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, istakao da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine to koje donosi odluku o osobama i objektima koji se štite.

On je kazao da im nedostaje više od 250 policijskih službenika, a imaju više od 160 objekata koje štite.

Vilić je naglasio da je svima u interesu da ne gledaju nemile scene koje su se desile prošli mjesec na Partizanskom groblju i da je on uvijek bio na raspolaganju gdje god je potrebno, samo da imaju dovoljno ljudi, ali i da postoje druge mogućnosti zaštite Partizanskog groblja mimo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

- Zastupnica Đapo je ministrica u Vladi FBiH. Najbolje bi bilo da to ide na federalni nivo. Ima Federalna uprava policije, imaju ispostave, ima i lokalna policija. Može se utvrditi inicijativa da se uspostavi videonadzor ili da se angažira i privatna zaštitarska firma. Mi sa državnog nivoa smo pod opterećenjem. Davali smo ispomoć Graničnoj policiji, pa preuzeli četiri-pet migrantskih kampova. Tražili smo popunjavanje broja ljudi. Imamo probleme u sezoni godišnjih odmora kako zatvoriti sve – dodao je Vilić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.