open-navfaktor-logo
search
Gdje je zapelo
Decenija od pokretanja revizije privatizacije, a podignuta jedna optužnica
Prošla je skoro decenija otkako je usvojen zakon kojim je pokrenuta revizija privatizacije u Federaciji BiH, a osam godina od osnivanja agencije čiji je zadatak provjeriti da li je bilo nezakonitosti u postupku privatizacije firmi i banaka. 
20.02.2022. u 07:46
get url
text

Nakon tog perioda, prema podacima Agencije za reviziju privatizacije u FBiH, učinak je sljedeći: Agencija je za osam godina provjerila privatizacije 59 preduzeća i 14 banaka. Nepravilnosti su utvrđene kod 41 firme i dvije banke. Podignuta je jedna optužnica.

- Sindikat je od početka upozoravao da će tako biti. Pa firme se stavljaju u stečaj. Ne može se desiti samo jedna optužnica – kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

VEZANI TEKST - Državni kapital je prodan u iznosu od 5,807 milijardi KM

Istakao je da podaci o broju revidiranih privatizacija govore da je u 80 posto slučajeva utvrđena nepravilnost, a nema sankcija.

- To govori da se ne želi ozbiljno izvršiti revizija i da oni koji su se za male pare dočepali društvene i narodne imovine imaju utjecaj na organe – dodao je Šatorović.

Iz Agencije za reviziju privatizacije u FBiH odgovorili su da su "svjesni izazova koji stoje pred njima, počevši od nedovoljnih kadrovskih kapaciteta do otežanog provođenja zakona", ali da mogu konstatovati da je ostvaren napredak u ispunjavanju većine obaveza.

- Agencija je u svom dosadašnjem radu na revizijama privatizacije uradila 73 predmeta. Od broja otvorenih i pokrenutih revizija, deset revizija je obustavljeno zbog raznih okolnosti. Najveći i skoro jedini razlog su nedostavljanje relevantne dokumentacije za sastavljanje izvještaja. Agencija nema mehanizam da pokrene procedure kaznenih odredbi – naveli su iz Agencije.

Dodaju da se od 2019. godine čeka da Dom naroda Parlamenta FBiH usvoji izmjene Zakona o reviziji privatizacije koje se odnose na inspekcijski nadzor, a bez toga član zakona koji govori o kaznenim odredbama nije provodiv.

Uz napomenu da je ostao veliki broj privatizacija koje treba revidirati, u Agenciji su istakli da su kod 41 firme i u dvije banke uočili nepravilnosti, odnosno povrede zakonskih propisa koja regulišu privatizacijske postupke, te su izvještaje s rješenjima proslijedili tužilaštvima.

- U određenom broju predmeta, tužilaštvo je ispitivalo naše izvještaje i podignute su optužnice. Za osam predmeta je utvrđeno da su postupci provedeni u skladu sa zakonskom regulativom – naveli su.

Na pitanje za koje predmete su podignute optužnice, direktor Agencije za reviziju privatizacije Vedad Duraković je odgovorio da je riječ o privatizaciji firme Saniteks iz Velike Kladuše.

No medijski izvještaji podsjećaju da je i u slučaju privatizacije Hotela Tuzla 2020. podinuta optužnica.

- Također, tužilaštva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu su ispitivali izvještaje. To nisu bile optužnice, provjeravali su navode. Mi uvijek proslijedimo tužilaštvima saznanja o reviziji. Na njima je da procijene ima li krivičnog djela ili nema – dodao je Duraković.

VEZANI TEKST - Detalji optužnice: Kako su Slovenci za samo 5,3 miliona KM postali većinski vlasnici Hotela Tuzla

Agencija za reviziju privatizacije u FBiH godišnje ima nepunih pola miliona maraka budžeta. Prema posljednjem izvještaju, onom za 2020, imali su šest zaposlenih revizora. Samo u tom se izvještaju navodi da postupak privatizacije nije u potpunosti proveden u skladu sa zakonima u slučaju KTK Visoko, Hotel Tuzla, Elektrobosna Jajce.

Elvir Karajbić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i član Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, kazao je da je Agencija, prema zakonu, trebala u roku od pet godina završiti reviziju svih privatizacija u FBiH kako bi se već jednom reklo jesu li privatizacije urađene po zakonu, šta je bilo neregularno pa da eventualno dođe do poništenja.

- Međutim, iz Agencije su uvijek, prilikom podnošenja izvještaja u Parlamentu, govorili da nemaju dovoljno revizora. Na hiljade je privatiziranih preduzeća, tako da Agencija nije uspjela da izvrši svoju misiju – dodao je Karajbić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.