open-navfaktor-logo
search
Sad se vidi sad se zna
Deda joj je slučajno bio partizan, ali ona voli čiča Dražu; Trivić: Partizani su činili pokolje, četnici su bili mirotvorci
U Narodnoj skupštini Republike Srpske na današnjoj sjednici vodila se burna rasprava o usvajanju Rezolucije o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta koja je usvojena u Parlamentu BiH.
22.05.2020. u 14:41
get url
text

Jelena Trivić iz PDP-a također je govorila o ovoj temi. Poručila je da ''je branila i uvijek će braniti Dragoljuba Dražu Mihailovića''.

- Javno sam iznijela svoj stav o prvom gerilcu porobljene Evrope Dragoljubu Draži Mihailoviću. I branila ga i branit ću ga uvijek. I da vi meni govorite da sam ja izdajnik. Porodicu sa očeve strane su spasili četnici. Gdje god je bio četnički pokret nije bilo masovnih pokolja. Nažalost, gdje god je bio partizanski pokret tu su bili masovni pokolji. Moj deda jeste bio partizan igrom slučaja, ali se nikada nije libio da kritikuje Tita i partiju - kazala je Trivić.

Mogla je malo detaljnije pojasniti da li je to njoj sada žao što joj je deda "igrom slučaja bio partizan, a ne četnik" ili je "igrom slučaja" 1945. skinuo četničku uniformu i zamijenio je partizanskom.

Ne bi bilo zgoreg podsjetiti mlađahnu opozicionarku koje su to sve zločine počinili četnici pod vodstvom njenog idola, "čiča Draže". Barem u kratkim crtama, jer je tih zločina bilo jako puno.

Bez namjere da se upuštamo u bilo kakve polemike sa Trivić, upućujemo je na knjigu prof.dr. Smaila Čekića "Genocid nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu“, gdje su izvršioci zločina nad Bošnjacima Ljubinja općepoznati, kao i njihova imena.

Ovaj put izdvajamo samo neke od četničkih zločina, koje PDP-ovka ili svjesno prešućuje ili za njih nikad nije čula.

Izbijanjem ustanka 28. jula 1941. godine, učestala su i ubijanja bošnjačkih civila. Duž cijele Bosne i Hercegovine napadana su bošnjačka i hrvatska naselja i ubijano nedužno stanovništvo. U Avtovcu kod Gacka ustanici su 28. jula 1941. godine ubili 47 bošnjačkih žena i djece. Zločin ustanika uskoro počinje poprimati razmjere genocida. Pobunjenim Srbima nije dovoljno što progone Bošnjake s njihovih ognjišta i pljačkaju njihovu imovinu. Oni su žedni krvi, pa tako 6. i 7. septembra 1941. godine napadaju kolone bošnjačkih izbjeglica iz Kulen-Vakufa koje bježe da spase goli život. Od oko 3.000 izbjeglica, ustanici su ubili između 2.300 i 2.500 ljudi, među kojima približno 1.500 žena i djece.

Genocid je zabilježen i u bilećkom kraju, u kojem je za svega nekoliko dana stradalo 70 posto cjelokupne bošnjačke populacije. Ubijani su svi, bez obzira na starost, spol ili krivnju. U seoskoj općini Divin kod Bileće tokom septembra 1941. godine ustanici su ubili 449 Bošnjaka, među kojima 78 djece i 180 žena. Za nekoliko dana bilećka sela Bijeljani, Prisoje, Bačevica, Fatnica, Kalac, Donja i Gornja Orahovica i Đeče ostali su bez ijednog Bošnjaka. Većina djece i žena surovo su pobijeni ili živi bačeni u jamu Čavkaricu kod Berkovića.

Vrhunac srpskog genocida nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu desio se u srednjem Podrinju i zapadnom Sandžaku. Grad Foča i njena okolina postali su sinonim za stradanja nevinog naroda. Četnici Draže Mihajlovića i tamošnji Srbi u tri navrata vršili su pokolj nad Bošnjacima ovog kraja, u kojima je stradalo, prema mišljenju većeg broja historičara, približno 8.000 osoba.

Vođa četničkog pokreta Draža Mihailović rehabilitiran je prije pet godina odlukom Višeg suda u Beogradu. Utvrđeno je da je nepravdano osuđen na smrt i strijeljan. Upravo ova odluka iz maja 2015. godine dovela je do toga da Trivić i mnogi poput nje krenu putem revidiranja historije, i da ojačaju osiljeni četnički i fašistički sljedbenici na ovim našim prostorima.

VEZANI TEKST - Siroti naivni (po)četnici: Brane se da im neko podmeće, a i sami priznaju da im je Draža zvijezda vodilja

Zaboravite da je Mihailović bio četnički komandant po čijim su naredbama ubijani nevini ljudi. Zaboravite da su četnici u Drugom svjetskom ratu klali prvenstveno Bošnjake u istočnoj Bosni. To je poruka beogradskog suda, a i mlađahne Trivić.

Nemoj da slučajno ko više pomisli da su četnici bili fašisti. Čiča Draža je bio mirotvorac. I idol Jelen Trivić. A šta je sa njegovim žrtvama? Hoće li ko njih rehabilitirati? Mogla je Trivić i na tu temu koju progovoriti u skupštinskim klupama.

Revidiranje historije kroz odluku beogradskog suda prije pet godina, javni istupi entitetske zastupnice Jelene Trivić (inače omiljene u Federaciji samim tim što kontrira Miloradu Dodiku) i njoj sličnih koji veličaju zločinca Mihailovića i četnike, ne samo da je udarac žrtvama Drugog svjetskog rata i svim antifašistima, već i poruka onima koji su preživjeli posljednju agresiju na BiH, da će za 20 godina tamo neki sud u Beogradu rehabilitovati srebreničkog kasapina Ratka Mladića, a neke nove "trivićke“ u skupštinama govoriti o njemu kao mirotvorcu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.