open-navfaktor-logo
search
Reagirao saopćenjem
Dekan Brka pojasnio kako su otkrili COVID-19 na fakultetu, iskritikovao i Čerkeza
Dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muhamed Brka, oglasio se večeras nakon što su se, kako je naveo, u javnosti pojavile neprovjerene informacije i različiti komentari o situaciji na ovom fakultetu, a u vezi sa pojavom zaraze koronavirusa.
05.06.2020. u 21:00
get url
text

Jučer je, naime, utvrđeno da je od 36 zaposlenika Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu na COVID-19 pozitivan samo dekan Muhamed Brka, a danas su stigli nalazi za drugu grupu zaposlenika.

Od njih 35, niko nije pozitivan na koronavirus. Danas je testirana i treća grupa od 35 zaposlenika, te se nalazi očekuju već sutra, potvrdio je dekan Brka.

On je pojasnio na koji način je evidentirana zaraza, te kako se cijela situacija odvijala.

- Mi smo sredinom marta svoje uposlenika poslali kućama u izolaciju, pa su sve aktivnosti vezane za nastavu provođene online. Tokom perioda samoizolacije smo imali informaciju da je jedna uposlenica sa svojom familijom pozitivna na virus COVID-19, nakon što su je zdravstvene ustanove identificirale. Ona je dobila nalaz 28. aprila da je izliječena, a na fakultet se javila tek 15. maja. S početkom marta imali smo četiri zaspolenika koji su bili jako bolesni, ali ih ljekari nisu poslali na testiranje. Rečeno im je da nemaju simptome koji ukazuju na COVID-19. Zdravstveni sistem koji vodi Ministrastvo javnog zdravstva ih nije prepoznalo kao osobe sa simptomima virusa COVID-19. U samoizolaciji, u svojim kućama su svi ozdravili - navodi Brka. 

Međutim, kako su oboljeli svjedočili da je bolest imala težak oblik i tok, pa je sve ukazivalo da je, ipak, bio u pitanju COVID – 19, 28. maja dva zaposlenika su uradila privatno serološki test koji je pokazao da su prebolovali virus COVID-19.

- Pošto imam odgovornost prema uposlenicima fakulteta i ovom društvu, nisam čekao da se zdravstveni sistem javi fakultetu, već sam samoinicijativno, hitno tog 28. maja kontaktirao direktora Zavoda za javno zdravstvo KS, prof. dr. Aidu Pilav, koja me odmah uputila prema epidemiologu dr. Aidi Pošković-Bajraktarević. Doktorici su se naše kolege javile odmah u petak 29. maja i odmah bili testirani. Test je bio negativan. U razgovoru sa dr. Aidom Pošković-Bajraktarević rečeno mi je da Zavod za javno zdravstvo KS želi preventivnu kontrolu svih uposlenika fakulteta što smo odmah proveli u djelo - navodi dalje Brka, te dodaje da je do sada testiran ukupno 71 uposlenik i samo je njegov nalaz pozitivan. 

On je reagirao na istup Gorana Čerkeza, člana Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koji je rekao da su ga jutros zvali iz Arhiva jer je dekan tamo imao sastanak. Sada će biti neophodno pronaći sve kontakte koje je imao dekan Brka s obzirom na to da je sve vrijeme radio.

- Tu se radi o neodgovornosti građana koji je imao sastanak na ozbiljnom mjestu bez maski. Kad se akademska zajednica tako ponaša, šta da očekujemo od drugih. Imaju mjere. Na sastanku se drži distanca ili nosi maska - rekao je jutros Čerkez.

Goran Čerkez 

Brka navodi da ga je iznenadila Čerkezova izjava, te da je on "vrlo neodgovorno, bez provjere informacija i sagledavanja činjeničnog stanja izložio moje saradnike, moju porodicu i mene vrlo neugodnoj situaciji, a valjda nije cilj stvaranje panike i nervoze, što je potpuno suprotno svim preporukama za ponašanje tokom pandemije".

- Nevjerevovatna je zamjena teza gospodina Čerkeza, koji se ne interesuje zbog čega zdravstvene institucije, koje su pod ingerencijom njegovog ministarstva, nisu ljude testirale kada je trebalo. Ja sam uradio apsolutno sve što je morao da uradi jedan odgovoran čovjek i savjestan građanin. Nažalost, gospodin Čerkez me je paušalno izložio nekoj vrsti javne osude, a da ne me uopšte nije kontaktirao i provjerio šta je istina. Tu je i njegova tvrdnja o mom boravku u Arhivu FBiH, što je napravilo nered i paniku, jer sam boravio u Arhivu BiH na njihov poziv. Kako je potvrdio i demanti Arhiva FBiH, gospodin Čerkez nije provjerio niti zapamtio o kojoj se ustanovi radi - navodi Brka.

Dodaje da je sastanak održan u organizaciji Arhiva BiH, na njihov poziv u njihovim prostorijama u srijedu u 9:30 sati, gdje se on zadržao maksimalno 30 minuta.

- Moj kolega i ja došli smo sa maskama, uredno smo dezinficirali ruke, sredstvom koje se nalazi na ulazu u Arhiv BiH. Po ulasku u kancelariju, vidio sam da su svi prisutni bili bez maski i ja sam pitao glasno da li smijemo skinuti maske (preporuka Kriznog štaba da se "na sastanku drži distanca ili nosi maska“), na što mi je rečeno da možemo, sigurno uvažavajući činjenicu da je distanca bila odgovarajuća.  Naglašavam da sastanke koje ja sazivam održavam još uvijek online. A iz navedenog je jasno  da u trenutku održavanja sastanka nisam imao niti saznanja niti sumnje da bih mogao biti pozitivan na COVID-19, bez ijednog i najmanjeg simptoma, tako da optužujuće izjave gospodina Čerkeza imaju upravo suprotnu funkciju onome što je preporuka, da se ne širi panika. A ako ovako paniku širi visoko rangirana osoba u Ministarstvu javnog zdravstva KS, šta možemo očekivati od drugih? Ovakava izjava samo skreće pažnju iz svoje avlije što je jedan u nizu nekompetentnih poteza - navodi Brka.

Dodaje i da Čerkez "paušalno proziva akademsku zajednicu, pritom se ovdje radi o pojedinačnom slučaju, a gospodin je pokazao da sve podatke nije ni provjerio".

- Jasno je da ga ne zanimamo ni epidemiološki ni kao pojedinačni korisnici zdravstvenog sistema. Gospodin Čerkez bi trebao biti zahvalan akademskoj zajednici i svim nosiocima obrazovnog sistema uključujući osnovno i srednje obrazovanje, koji su pod vodstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uradili sjajan posao u okvirima mogućnosti u situaciji za koju uopšte nisu bili pripremljeni. Dekani fakulteta su kao rukovodioci radili cijelo vrijeme pandemije, jer nam je to dužnost i obaveza. Profesori i nastavnici na fakultetima, u osnovnim i srednjim školama su radili od kuća. I da, ako je neko kriv za moju "pozitivnost" onda je to sistem koji je izludio narod sa donošenjem i ukidanjem mjera, preko noći, vjerovatno bez mišljenja struke kopirajući druge države - navodi dekan Brka.

Brka podsjeća i na činjenicu da studenti nisu boravili u prostorijama fakulteta od sredine marta, te da će svi ispiti, odlukom Vijeća fakulteta, biti održani online.

- Ta odluka Vijeća fakulteta još od ponedjeljka 1. juna 2020. godine, što govori u prilog našeg odgovornog djelovanja. Ovo možda bude incijativa da i Rektorat zauzme jedinstven stav da se svi ispiti održavaju online kako studente Univerziteta u Sarajevu ne bi izlagali nepotrebnom riziku. Druga činjenica, svi moji kontakti u posljednjih sedam dana su se prema preporuci  epidemiologa javili u Zavod za javno zdravstvo KS - ističe Brka.

Navodi da bi "pomoćnik ministra za za javno zdravlje i član kriznog štaba, bi možda trebao prepoznati proaktivan pristup Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, te slijedom ove situacije inicirati  veći broj testiranja i u drugim institucijama u KS, jer vjerovatno ima još slučajeva da ljudi nemaju baš nikakve simptome a ostvaruju kontakte sa okolinom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.