open-navfaktor-logo
search
Evropske integracije
Delegacija BiH se nema čime pohvaliti u Briselu na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje
U Briselu se danas održava sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Bosne i Hercegovine i Evropske unije na kojem se delegacija naše zemlje ne može pohvaliti nikakvim konkretnim rezultatima, stav je analitičara.
19.07.2023. u 12:56
get url
text

VEZANI TEKST - Zasad nema vanredne sjednice Vijeća ministara: S čim delegacija BiH ide u Brisel

Radi se o petom sastanku, a četvrti je održan prije čak dvije godine.

Kako je pojasnila Ivana Korajlić iz organizacije Transparency international BiH, radi se o sastancima gdje se na najvišem nivou diskutuje o rezultatima iz prethodnog perioda, ispunjenosti prioriteta, te koji je priprema za izvještaj o napretku koji će biti u oktobru.

- I tu se šalju i ključne poruke od Evropske komisije u smislu kakve je rezultate pokazala država. A ne možemo se pohvaliti nikakvim rezultatima. To pokazuju svi relevantni izvještaji, a vidi se i iz analize prioriteta. Gotovo nijedan nije u potpunosti ispunjen osim jednog formalnog koji se odnosi na uspostavu parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, a ni on se ne sastaje redovno i ne funkcionira. A što se tiče ključnih prioriteta, ili nije ništa usvojeno od ključnih zakona i reformi ili nas neke stvari koje su usvojene vode unazad – kazala je Korajlić.

Dodala je da ne zna šta će predstavnici bh. vlasti predstaviti u Briselu. Delegaciju BiH predvodi predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a čine je još zamjenik predsjedavajuće i ministar odbrane BiH Zukan Helez, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, uz predstavnike Ministarstva vanjskih poslova, Direkcije za evropske integracije i Misije BiH pri Evropskoj uniji.

- Vijeće ministara BiH jeste uputilo u proceduru neke zakone, ali oni nisu usvojeni u Parlamentu i pri tome ne predstavljaju ispunjenje ključnih prioriteta. S druge strane, zakoni o sukobu interesa i o sudovima nisu usvojeni ni na Vijeću ministara. Ništa se nije poduzelo ni po pitanju formiranja interresorne radne grupe za eventuelane izmjene Izbornog zakona, zakona o finansiranju političkih stranaka – pojasnila je Korajlić.

Istakla je da imamo samo priču vladajuće koalicije da su posvećeni evropskom putu.

- A dovoljno je pogledati situaciju oko Ustavnog suda BiH gdje imamo zvaničnih zaključaka i odluka, gdje SNSD i HDZ zbog jednog pitanja blokiraju druge prioritete – dodala je Korajlić.

VEZANI TEKST - Zakon o VSTV-u stigao u Parlament BiH: Hoće li i zastupnici ignorirati kritike međunarodne zajednice

Edo Kanlić iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH, istakao je da je tajming posjete loš i da je bio planiran ranije, prije krize koja je trenutno u BiH, te da se nemamo čime puno pohvaliti.

- Ne znam koliko će koalicioni partneri na državnom nivou uspjeti pokazati neko jedinstvo koje su, bar deklarativno, ranije pokazivali. Na rezultate se još čeka. Parlament BiH iduće sedmice odlučuje o izmjenama Zakona o VSTV-u, slobodi pristupa informacijama, ombudsmenima. Dakle, nema puno rezultata koji su privedeni kraju mada imamo puno pokrenutih procesa, ali to kod nas ne znači puno. I prije su neki zakoni bili u proceduri pa nisu prošli. Bit će izazov i zanimljivo vidjeti šta će delegacija BiH pokazati – dodao je Kanlić.

Naglasio je da su iz državne koalicije kao nešto važno stalno isticali brzo formiranje vlasti, što jeste pohvalno, ali je nedovoljno.

- Primijetili smo i da se paketno glasa, znači u paketu, i nema vremena da se prođe kroz sve te dokumente, dobije osvrt civilnog društva pa su rješenja koja se usvoje nedovoljno kvalitetna i nisu u skladu s onim što EU traži. Usvajanje zakona po svaku cijenu neće ispuniti svrhu, da se unaprijedi oblast na koju se odnose, a usvajanje  po svaku cijenu je trend novog Vijeća ministara BiH – kazao je Kanlić.

Napomenuo je da je pozitivno što se sastanak održava nakon duže vremena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.