open-navfaktor-logo
search
Eurointegracije
Delegacija EU-a u BiH: Politika proširenja predstavlja geostrateško ulaganje u mir
Strategija Komisije za zapadni Balkan iz februara 2018. godine ponovno je potaknula aktivnosti EU-a i zemalja članica te je pozitivno odjeknula u regiji
29.05.2019. u 14:22
get url
text

Evropska komisija je danas donijela godišnju ocjenu provedbe reformi na zapadnom Balkanu i u Turskoj te preporuke o tome koje korake te zemlje trebaju poduzeti i time potvrdila da vjerodostojna politika proširenja predstavlja geostrateško ulaganje u mir, stabilnost, sigurnost i ekonomski rast u čitavoj Evropi.

Kako se navodi u ovom dokumentu, jasna i vjerodostojna perspektiva pristupanja Evropskoj uniji za zapadni Balkan i dalje je ključna za pokretanje promjena, poticanje pomirenja, širenje stabilnosti u regiji te promoviranje vrijednosti, normi i standarda Unije.

Strategija Komisije za zapadni Balkan iz februara 2018. godine ponovno je potaknula aktivnosti EU-a i zemalja članica te je pozitivno odjeknula u regiji.

- Sada, godinu dana kasnije, partnerske zemlje ostvarile su konkretan napredak i pokazale predanost evropskoj perspektivi, iako odziv svih partnera nije bio jednako snažan - stoji u godišnjem dokumentu Evropske komisije.

Albanija i Sjeverna Makedonija prihvatile su pruženu priliku i provele reforme, prije svega u ključnim područjima koje je Vijeće utvrdilo u junu 2018. S obzirom na to da je postignut znatan napredak i da su ispunjeni relevantni uvjeti, Komisija je danas predložila da Vijeće pokrene pregovore o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Komisije Federica Mogherini izjavila je da je zapadni Balkan Evropa i da će biti dio budućnosti Evropske unije, dio još jače, stabilne i ujedinjene EU. Protekla godina u cijeloj regiji bila je godina promjena na bolje, a politika proširenja Evropske unije znači ulaganje u mir, sigurnost, blagostanje i stabilnost u Evropi.

Komisija je danas objavila i mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvom u Evropskoj uniji te analitički izvještaj u kojem se prvi put preispituje stanje u toj zemlji s obzirom na sve standarde koji se primjenjuju na zemlje članice EU-a. Ocijenili su da bi se pregovori o pristupanju trebali otvoriti kad Bosna i Hercegovina postigne potreban nivo sukladnosti s kriterijima za članstvo, a posebno s političkim kriterijima stabilnosti institucija, čime se garantira demokracija i vladavina prava.

Također, BiH će morati temeljito poboljšati svoj zakonodavni i institucijski okvir kako bi ostvarila niz precizno određenih prioriteta u području demokracije, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne uprave. Mišljenje Komisije, koje je ujedno i plan sveobuhvatnih reformi u tim ključnim područjima, važan je korak u odnosima između EU-a i Bosne i Hercegovine te služi kao poticaj za daljnje korake u procesu stjecanja članstva u EU-u.

Kada je u pitanju Turska, rečeno je da je ta zemlja važan partner EU-a i zemlja kandidatkinja te da se nastavlja dijalog i saradnja, pa i na najvišem nivou u ključnim područjima od zajedničkog interesa, među ostalim putem učinkovite saradnje u području migracija i podrške izbjeglicama.

- Turska se, međutim, nastavlja udaljavati od Evropske unije i ozbiljno nazaduje u području vladavine prava i temeljnih prava, a zbog izmjene ustava slabi i sistem provjere i ravnoteže u političkom sustavu - stav je Komisije.

U junu 2018. godine Vijeće je jednoglasno istaknulo da su pregovori o pristupanju s Turskom stoga praktički obustavljeni te se ne mogu otvarati niti zatvarati nova poglavlja, a činjenice koje su dovele to takve ocjene i dalje su nepromijenjene.

Sada Vijeće Evropske unije treba razmotriti preporuke Komisije i odlučiti koji će biti sljedeći koraci, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.