open-navfaktor-logo
search
Poruka
Delegacija EU: Bilo kakav pritisak na Ustavni sud BiH je neprihvatljiv, izjašnjavanje NSRS-a pravno neutemeljeno
Odluka da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji donesena je uz razumijevanje da se preduzimaju konkretni koraci, naročito u pogledu jačanja vladavine prava. Integritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao najviše sudske instance u BiH, treba biti zaštićen, a njegove odluke o svim pitanjima treba poštovati. Bilo kakav pritisak na Ustavni sud je neprihvatljiv, poručuju iz Delegaciej Evropske unije u BiH.
23.06.2023. u 17:34
get url
text

VEZANI TEKST - NSRS usvojila zakonske izmjene o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika, ali i zaključke o Ustavnom sudu BiH

- Nedavno izjašnjavanje NSRS-a da se onemogući objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a je neustavno i pravno neutemeljeno. Svaki zakon kojim bi se onemogućilo izvršenje odluka Ustavnog suda u Republici Srpskoj bi jednako tako bio neustavan i pravno neutemeljen - navode iz Delegacije EU.

EU poziva entitetska zakonodavna tijela, dodali su, da bez odlaganja imenuju sudije na upraženjena mjesta u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kako bi se osigurao njegov nesmetan rad.

- Potrebno je hitno raditi na rješenjima kojima će se očuvati funkcionalnost institucija - poručili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.