open-navfaktor-logo
search
Situacija neprihvatljiva
Delegacija EU: Dodatnih 3,5 miliona eura za migantsku krizu u BiH
Evropska komisija objavila je da je obezbijedila dodatnih 3,5 miliona eura humanitarne pomoći za migrante, kojima u BiH prijeti humanitarna katastrofa, saopćila je Delegacija EU u BiH.
03.01.2021. u 18:16
get url
text

-Situacija u Unsko-sanskom kantonu je neprihvatljiva. Adekvatan smještaj za zimski period je osnovna pretpostavka za humane životne uslove, a koje je potrebno osigurati u svakom trenutku. Lokalne vlasti trebaju staviti na raspolaganje postojeće objekte i osigurati privremeno rješenje dok se kamp Lipa ne izgradi u trajni objekat. Humanitarna pomoć Evropske unije osigurat će ljudima u nevolji pristup osnovnim artiklima za hitno ublažavanje njihovih trenutnih nedaća. Međutim, postoji hitna potreba za dugoročnim rješenjima. Pozivamo vlasti da ne ostavljaju ljude na hladnoći, bez pristupa sanitarnim čvorovima usred globalne pandemije - rekao je visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell.

Komesar za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič naglašava da "u Bosni i Hercegovini, stotine ljudi, uključujući djecu, spavaju na otvorenom, na niskim temperaturama".

- Može se izbjeći ovakva humanitarna katastrofa ukoliko bi vlasti uspostavile dovoljne kapacitete u zemlji za zimski period, uključujući korištenje postojećih objekata. Evropska unija će osigurati dodatnu hitnu pomoć, između ostalog i za one koji spavaju na otvorenom, kroz podjelu hrane, prekrivača, tople odjeće te nastaviti pružati podršku maloljetnicima bez pratnje. Međutim, humanitarna pomoć ne bi bila potrebna u BiH kada bi zemlja primjenjivala odgovarajuće upravljanje migracijama, kao što je Evropska unija tražila unazad dugi niz godina - rekao je Lenarčič.

Danas najavljeno humanitarno finansiranje osigurava izbjeglicama i migrantima toplu odjeću, prekrivače, hranu, kao i zdravstvenu zaštitu, mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Riječ je o dodatnim sredstvima, pored već prethodno izdvojenih 4,5 miliona eura u aprilu 2020. godine, čime ukupna humanitarna pomoć Evropske unije za izbjeglice i migrante u Bosni i Hercegovini iznosi 13,8 miliona eura od 2018. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.