open-navfaktor-logo
search
Oštra poruka
Delegacija EU poslala poruku Ambasadi Rusije u BiH: Prestanite prijetiti ljudima i naučite da živite u miru
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini je na svojoj Facebook stranici objavila reakciju na posljednje istupe Ambasade Rusije u BiH.
11.02.2023. u 16:14
get url
text

- "Mlade diplomate" Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini odnedavno šire mitove i čiste neistine na društvenim mrežama, ironično u ime "raskrinkavanja mitova".

U ovo vrijeme prošle godine, ruske diplomate su iskoristile povod svog Dana diplomata za empatična uvjeravanja da Rusija neće izvršiti invaziju na Ukrajinu. Njihovim ovogodišnjim istupima se jednako može vjerovati.

Dozvolite mladim diplomatama Evropske unije da vas podsjete na nekoliko jednostavnih činjenica:

- Rusija je ta koja je izvršila invaziju na Ukrajinu. Vrlo je jasno, uzme li se međunarodno pravo, ali i proste vještine promatranja, da postoji agresor - Rusija, i žrtva - Ukrajina. Isključivo Rusija snosi odgovornost za ogromnu patnju naroda Ukrajine.

- Isključivo Rusija također snosi odgovornost za rast cijena osnovnih namirnica i energenata u svijetu, uključujući i u Bosni i Hercegovini. Da Rusija nije izvršila invaziju na Ukrajinu, ne bismo se suočavali sa posljedicama koje imamo na robnim tržištima. Ironično govoriti o ‘herojskoj patnji’, kao u vašoj objavi, pljuvanje je u lica ljudi za čiju ste patnju odgovorni.

- Nije bilo ugnjetavanja onih koji govore ruskim jezikom u Ukrajini. Napravimo jedan eksperiment. Idemo na Netflix ili YouTube i pronađemo televizijsku emisiju ‘Sluga naroda’ - znate ona koju je Volodimir Zelenski napravio prije nego je postao predsjednik. Recite nam, na kojem je jeziku snimljena? Da, RUSKOM!

Želite da vjerujemo da postoji široko rasprostranjeno ugnjetavanje onih koji govore ruski a glasali su za predsjednika koji govori ruski i koji je napravio svoju showbiz karijeru na emisijama gdje govori ruski? Tačno je da su od 2014. godine, a posebno od 24. februara 2022. Ukrajinci počeli koristiti više ukrajinski jezik. To je prirodna posljedica VAŠIH brutalnih poteza.

- A vezano za naciste u Ukrajini. Svjesni ste da je Zelenskyy Jevrej, zar ne?

I još nešto za kraj. Veoma je teško razumjeti vaše komentare o Bosni i Hercegovini i njenim suverenim izborima na koje ima sva prava kao bilo šta drugo nego indirektnu prijetnju. Prestanite prijetiti ljudima i naučite da živite u miru. Tako to čine zemlje EU od njenog utemeljenja - naveli su iz Delegacije EU u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.