open-navfaktor-logo
search
Sattlerovo pismo
Delegacija EU se oglasila o "dogovoru" Varhelyija i Dodika o sjednici NSRS-a
Delegacija Evropske unije, Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, oglasili su se povodom informacija da je postojao dogovor između Milorada Dodika i evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelya o održavanju posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je razmatrano pitanje prijenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta.
22.12.2021. u 16:23
get url
text

Iz Delegacije EU ne spore autentičnost objavljenog dokumenta.

Delegacija EU navodi da "činjenica da je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obavijestio komesara Varhelyija tokom njegove posjete BiH 24. i 25. novembra o svojoj namjeri da sazove sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske za 10. decembar kako bi započeo proces povlačenja nadležnosti, ni na koji način ne implicira da je za takve planove dobio pristanak niti saglasnost".

VEZANI TEKST - Otkriven Sattlerov izvještaj: Dodik s Varhelyijem dogovorio sjednicu NSRS-a o prijenosu nadležnosti

- Naprotiv, komesar Varhelyi se usprotivio ovim planovima. Stav komesara Varhelyija o povlačenju nadležnosti koje je najavilo rukovodstvo Republike Srpske jasno je izražen tokom ove posjete u njegovim izjavama za medije.

Komesar Varhelyi je naglasio da bi planovi rukovodstva Republike Srpske za urušavanje državnih institucija udaljili Bosnu i Hercegovinu od usklađivanja sa pravnom stečevinom EU i stavili evropski put na čekanje. Osim toga, istakao je da će se to negativno odraziti na ekonomiju i građane. Komesar je ovaj stav ponovio i u razgovoru sa Miloradom Dodikom prije nekoliko dana.

VEZANI TEKST - Parlamentarci o Sattlerovom izvještaju i dogovoru Varhelyija s Dodikom: Dvije politike EU-a prema BiH

 

Komesar Varhelyi je pozvao Milorada Dodika da ne poduzima nikakve jednostrane i ireverzibilne korake ka urušavanju institucija na državnom nivou. Iako zaključci koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. decembra nemaju izvršnu snagu, samo njihovo usvajanje predstavlja dalji korak slijepom ulicom u pravcu eskalacije.

Ovakav stav je ponovo potvrđen u zajedničkom saopćenju zemalja članica Kvinte i EU koji je objavljen 10. decembra. EU je u potpunosti opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i odbacuje svaki plan koji bi narušio ustavni okvir BiH – naveli su iz Delegacije EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.