open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Delegacija EU u BiH poziva bh. vlasti da usklade zakone o kontroli duhana sa zakonodavstvom EU
Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasili su se povodom današnjeg Svjetskog dana bez duhana te podsjećaju da je konzumacija duhana najveći pojedinačni zdravstveni rizik koji se može izbjeći i najznačajniji uzrok prerane smrti u Evropskoj uniji i Bosni i Hercegovini. 
31.05.2023. u 18:33
get url
text

- Ove godine Svjetski dan bez duhana simbolično dolazi samo tri dana nakon što je u jednom dijelu zemlje, u Federaciji Bosne i Hercegovine, započela primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Potičemo vlasti, jednako kao i građane, da osiguraju pravilnu primjenu Zakona.

Štaviše, kontrola duhana zahtijeva napore u cijeloj zemlji, stoga pozivamo nadležne vlasti u Republici Srpskoj i Brčko distriktu da preduzmu korake za usvajanje zakona o kontroli duhana i ispunjavanje ove dugogodišnje preporuke EU-a.

Sada sa kandidatskim statusom, javila se i obaveza daljeg usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a kako zemlja bude napredovala na evropskom putu. Za dobrobit bh. građana, a prvenstveno grupa koje su posebno osjetljive na duhanski dim, poput djece i osoba sa zdravstvenim problemima, pozivamo nadležne domaće vlasti da u skorijoj budućnosti usklade zakone o kontroli duhana sa zakonodavstvom EU-a - poručili su iz Delegacije EU u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.