open-navfaktor-logo
search
Suočiti se s izazovom
Delegacija EU u BiH: Prestati sa prisilnim transferom migranata na Vučjak
U našim razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno, naveli su iz Delegacije EU
18.10.2019. u 10:41
get url
text

Ured Evropske unije poziva sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da se hitno suoče sa izazovom koji za našu zemlju predstavlja protok migranata. Svi nivoi vlasti moraju pojačati svoje napore i preuzeti odgovornost, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH i Ureda specijalnog predstavnika.

Evropska unija osuđuje prisilni transfer stotina migranata u improvizovano sklonište na planini Vučjak, koji provodi policija Unsko-sanskog kantona.

-Pozivamo vlasti u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu da odmah prestanu sa prisilnim transferom migranata na Vučjak. U našim razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna već je i nedostojna lokacija. Vlasti grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona su do sada ovaj problem nosili na svojim leđima. Ne smiju biti ostavljeni sami - naveli su i delegacije EU.

Naglasili su da s obzirom na dolazeću zimu, vlasti BiH ne smiju ugroziti ljudske živote.

-Prioritet je proširiti postojeće objekte kako bi se osigurali uslovi dostojni za život. Pored toga, vlasti BiH odmah trebaju identifikovati odgovarajuće alternativne objekte - poručili su. 

EU je, kako su naveli, spremna pružiti značajnu pomoć za unapređenje tih lokacija. Podsjetili su da je EU od 2018. godine osigurala 34 miliona eura.

-Ova podrška uključuje osiguravanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u pet prijemnih centara. Sredstvima EU se također jača kapacitet za upravljanje migracijama kroz osiguravanje neophodne opreme i pomoći policiji Unsko-sanskog kantona, Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji BiH i Sektoru za azil. EU također pomaže vlastima Bosne i Hercegovine sa dobrovoljnim povratkom migranata u zemlje njihovog porijekla - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.  

EU će nastaviti pružati podršku za unapređenje kapaciteta vlasti u BiH kako bi se suočili sa izazovima migracija, ali također očekuju od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri rade na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.