open-navfaktor-logo
search
Nakon Dodikovog istupa
Delegacija EU u BiH: Revizionizam i poricanje genocida su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrijednostima
Revizionizam i poricanje genocida su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrijednostima, poručeno je iz Delegacije Evropske unije na molbu da prokomentiraju najave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će početi proces disolucije i spriječiti rad institucija BiH u RS-u nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da zabrani negiranje genocida.
23.07.2021. u 19:15
get url
text

- Upoznati smo sa donošenjem Zakona o izjmenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovina. Ovo je odluka koju je donio visoki predstavnik Valentin Inzko. Da budemo jasni: Revizionizam i poricanje genocida su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrijednostima - poručeno je.

Kako dalje navode, pomirenje je jedan od ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti da bi napredovala na svom putu ka EU.

- EU je bila vrlo jasna oko svojih očekivanja u tom pogledu, i nedavno u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika EU Josepa Borrella i komesara Olivéra Várhelyija povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici. EU očekuje od lidera u Bosni i Hercegovini da suvereno djeluju na poduzimanju konkretnih koraka i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi se pevazišlo naslijeđa rata. EU je nedvosmisleno posvećena suverenitetu, cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. EU snažno poziva sve političke lidere da se suzdrže od zapaljive i retorike podjela, kao i od poduzimanja bilo kakvih koraka koji bi ugrozili EU perspektivu zemlje - poručuju iz Delegacije EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.